Не знам за политиците, но левскарите са в шок! Личното решение на Путин да спре проекта „Южен поток” със сигурност идва като гръм за ФК Левски. Защото вече две години на Герена живеят с илюзията, че „братушките” рано или късно ще построят тръбата и по нея ще потекат милиони за сините. Газпром ще налее пари, ще прати свои хора за контрол, ще купи скъпи играчи, ще намери класен треньор, ще вкара отбора в Шампионската лига – това бяха само част от надеждите на левскарската общност. Всичко бе толкова сигурно, че дори тръгна дебат новият ремонтиран /с руски пари, разбира се/ стадион „Георги Аспарухов” ли да се казва или да вземе името на московския благодетел…

На 15 ноември, 2012 година лично шефът на Газпром Алексей Милер каза:”Ще обсъдим възможностите за финансирането на Левски в зависимост от размерите на сътрудничеството”. И левскарите се размечтаха, противниците пък се пукаха от завист и тръгнаха в обща подписка да убеждават „товарищите”, че е правилно газовите пари да са за всички отбори в А група, не само за Левски…. Бойко Борисов бе обвинен, че е лобирал единствено за любимия си син отбор… Всичко това до вечерта на 1 декември, 2014 година, когато Путин обяви, че тръбата ще завие към Турция. Дали това е политически блъф? Дали руският президент притиска Европейската комисия и дава последен шанс за газ през България? Няма нужда левскарите да се хранят с още илюзии. Без да се правим на политически анализатори само ще отбележим, че ако блъфира, руският президент би пуснал свое изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС, нямаше да говори със строг поглед, рамо до рамо с Ердоган. Дори и да предположим нов обрат, пълно затопляне по остта Москва-Брюксел, рестарт на закрития Южен поток ще отнеме още поне година, най-малкото заради кризата в Украйна.

Е, къде е Левски в цялата тази геополитикономическа каша? Днес Левски е като Гаврош, сам, беден и ошашавен. И точно това може да се окаже добрата новина! Защото е крайно, ама наистина крайно време сините да се събудят и да си припомнят, че при тях всичко винаги е ставало по най-трудния начин. Ако Путин не бе ударил по масата в Анкара, Левски можеше още пет години да мизерства около шестото място в А група и наивно да чака митичните руски милиони.

Каква е реалността на Герена след летаргичния сън? Клубната каса е празна, футболистите не са получавали заплати повече от два месеца и могат да си тръгнат още днес, служителите на клуба и треньорите в школата живеят на мускули с препоръката да си търсят друга работа от Нова година.

Тодор Костадинов Батков вече не може да е вечният Продавач на надежда! Всички търпят унизителната ситуация на Герена, защото Тодор бил близък с руснаците, защото през два дни летял до Москва, защото докарал до подпис договора с Газпром и той ей сега до месец ще стане.

Не, няма да стане и е крайно време всички левскари да се стегнат. Направят ли го, няма страшно. Сто години Левски да не е живял с парите на Газпром, че сега да се прави трагедия? Спирането на Южен поток само ще ускори жизненоважни за Левски стъпки. Батков трябва незабавно да излезе от партизанската нелегалност и да каже може ли да издържа клуба. Да го издържа, не да го поддържа на командно дишане! Ако не може, Тодор да слага разумна цена и да почва преговори със следващия собственик. А той трябва също да излезе на светло и ясно да каже, че иска контролния пакет акции и може да извади клуба от днешното блато! Всъщност, Путин ще ускори събития, отлагани с години в Левски. Вече няма време за лиготии и шегички. Който иска клуба да излезе веднага на светло, да дава план за действие, стига слухове и приказки под сурдинка.

Ще дойде ли Херо от Нова година? Само той си знае в новата ситуация. Димитров има условия и без Газпром те се променят, ако Батков не форсира смяната на върха.Ако и Херо откаже, остава отново Гонзо! Сам, както обикновено, той ще продължи да мъкне кръста… Ще го прави, защото доказа колко много обича Левски. Ще го прави, защото доказа, че може и без пари да работи за Левски. Но този път Гонзо не е съвсем сам. Разполага с отбор, който играе без заплати, но има футболисти с чест! Има чужденци, които отказват смяна на почивката и искат две инжекции в коляното, за да довършат мача. Левски има публика, която направи по оня незабравим начин 100 годишния юбилей! Всичко това е много по-ценен капитал от парите на Алексей Милер, те щяха да дойдат на готово и нямаше да е сладко. Левски винаги е успявал по най-трудния път, ще успее и сега. Ще стигне пак върха ако всички левкари се обединят и работят здраво, друг начин няма!

Изобщо, стига интриги, шеги и закачки, защото ножът реже кокала. Батков веднага да каже какво прави с Левски без Газпром. Без увъртания, честно! А феновете да застанат за отбора, каквото и да стане до края на сезона. Истината е, че в Левски положението никога не е било толкова критично. И е време за мъже. За истински, честни и работливи хора. Работилницата за илюзии затвори. Левскари, стягайте се!

Георги Иванов чакал до последно Мъри, изпуснал Херо

източник: Sofia Photo Agency, архив