Колко пъти сте чували клишето, че футболът е за феновете. Сигурно често, но точно затова са клишетата, защото са самата истина и тя е повтаряна до втръсване. За това клише се сещам, когато за пореден път този сезон разбирам, че БФС налага, извинявам се за израза, най-малоумната си възможна санкция. 

Не мога да нарека по друг начин наказание, което гони насила от трибуните и малкото останали привърженици, които все още жертват време и пари да ходят по стадионите. Те са все по-изчезващ вид, но явно чиновниците по разните комисии и комисийки в родния футбол се чудят как да ги заличат съвсем. 

Какво ли перверзно удоволствие изпитват въпросните чиновници, когато гледат празните трибуни и се чува всяко подвикване на треньори, футболисти и дори лекари? Защо за пореден път се налага такава санкция, вместо лишаване от домакинство?

Да оставим настрана който и да е домакински отбор, който е бил наказан с мач без публика. Но защо така се наказват и противниците му? Вземете за пример мача Левски - Ботев отпреди малко повече от седмица. 

ОК, тогава "сините" са били наказани заради провинение. Но с какво са били виновни привържениците от Пловдив, които със сигурност щяха да изпълнят голяма част от сектора за гости на "Герена"? Сега по този начин се наказват още феновете на Черно море и Славия, чийто любими тимове играят в София със "сините" в следващите им две домакинства, които отново ще са без публика. 

Такива санкции напоследък отнесоха още Ботев и Локомотив Пловдив. Това са два от тимовете, които имат най-колоритните агитки и които събират най-много публика на двубоите си, независимо дали са гости или домакини. Но комисиите и комисийките решават, че няколко хиляди души не трябва да гледат любимия си тим, заради изцепките на няколко души. 

Нали когато едно наказание се налага, то не трябва да стряска с жестокост, а да има възпитателен ефект. Какъв е възпитателният ефект върху 5-10 души, когато са наказани хиляди? Все въпроси, на които няма да получим никога отговор от комисиите и комисийките. 

Защото те ще си продължават да лишават всички от емоцията по трибуните, да гледаме по телевизията празни стадиони, които приличат повече на гробници, отколкото на спортни арени и така ще избутаме и поредния сезон. Ще си имаме шампион след края му, ще си имаме и евроучастници, и изпаднали... Общо взето ще си имаме всичко, ама може фенове да нямаме. Всъщност, на кого му пука за тях, особено в комисиите и комисийките?