Българският шампион Лудогорец навлиза в последните си 15-16 дни зимна подготовка. Тази година тя е малко по-различна, защото на практика е първа под ръководството на Георги Дерменджиев. Това е третият треньор, който води „орлите“ в кратката, но съдържателна история в А група. И Ивайло Петев, и Стойчо Стоев имаха свой стил на работа, свое виждане и съответно свой маниер на водене на подготовката. Георги Дерменджиев бе част от екипите и на двамата, но сега той също демонстрира своите идеи за нещата, а дали са правилни ще си проличи в официалните мачове

Каква е равносметката до момента? Лудогорец изигра 4 контроли, в които обаче показа, че още има трески за дялане. Подходът към мачовете бе еднотипен. Дерменджиев даде възможност на всички футболисти да запишат почти еднакви минути, като изключение прави единствено последната срещу с Риека. Именно мачът срещу хърватите бе най-добрия за Лудогорец, но това е повече от нормално, защото целта на контролите е ясна – навлизане във форма мач след мач. По притеснително ще е, ако отборът демонстрира всичко най-добро в първата контрола, а после тръгне надолу.

Видно е едно. Шампионите лекуват слабост, която се е появявала и в предишни периоди – голът. Лудогорец създава положения, но трудно вкарва. За четири мача „орлите“ реализираха 4 гола, от които една дузпа и един фаул. Да! Статичните положения са основно оръжие в съвременния футбол, но игровите попадения не са за подценяване. Освен това единствения гол, реализиран от централния нападател е срещу Риека. Безяк вкара чудесно попадение, но от него и особено от Кишада се изисква много повече. Точно този проблем трябва да бъде основната задача на Георги Дерменджиев.

Не трябва да се подценява играта в дефанзивен план, защото българите инкасираха попадения в три от четирите мача, които изиграха.

Друго нещо специфично за Лудогорец в този период е липсата на нови футболисти. Ако той завърши без трансфери ще бъде първата подготовка, в която не е нужно някой нов играч да се интегрира в отбора. Напусналите пък се броят на пръсти и то със сигурност не влизат в графата основни футболисти. Със сигурност този факт помага много на Георги Дерменджиев, защото, както Данчо Минев го каза ясно „в отбора си познаваме и кътните зъби“. Наставникът трябва единствено и само да надгражда, да вкарва нови тактически прийоми и да развива това, което Лудогорец вече има. Задача, която на първо четене звучи лесна, но със сигурност има своята специфика във вече изградени навици и стил.

Следващите три мача ще покажат дали „орлите“ ще летят толкова високо, колкото го правиха през годините. Спартак Москва, Днипро и Динамо Киев са отбори, срещу които реално могат да се направят изводи за състоянието на шампионите. Ясно е, че резултатите от контролите не са най-важното нещо на света, но в тях могат да се видят тънки детайли, които да покажат дали всичко е наред. Битката за титлата ще се реши точно от детайлите в играта.