Българинът е известен с една много характерна черта – че политиката и футболът са му по-ясни от слънчев летен ден и винаги има мнение по казуси от тези теми. И задължително е убеден, че неговото е най-добро, най-правилно и единствена истина.

Точно затова се случва, че голяма част от хората, които могат да извадят милата ни родина от клоаката на посредствеността, задкулисието и корупцията, карат предимно таксита... Но тук ще засегна другата любима тема на всеки у нас – футболът.

Повод за такива размишления ми даде селекцията на Левски тази зима и тоновете помия, които се изляха върху играчи, ръководители, директори и кой ли още не, свързана със зимните покупки на "сините". Да бяха само от чужди, както и да е, това дори би било нормално донякъде. Но те бяха предимно от свои.

Такива нападки и взаимни плювни идват "дюшеш" за някои медии, защото каквото и да си говорим, Левски в момента генерира най-голям интерес. Особено, след като другият колос на родния футбол в момента е в миманса и при него проблемите са за самото му оцеляване и никой около ЦСКА не се интересува от селекции, продажби и т.н.

Точно заради дереджето на "червените", искам да върна всички "загрижени" за селекцията на Левски фенове на отбора с 12 месеца назад, а и малко повече, и да ги питам: "Какво предпочитате – селекция с "перли", в стил Александър Томов, или просто Левски да го има?" Забравяте ли къде беше отборът преди по-малко от година? Дали не беше на малка крачка от нерадостната съдба на ЦСКА?

Критиките по спортния директор Георги Иванов не спираха цяло лято заради изпуснатия Аниете, меко казано посредствените Умар Диаби и Линел Китамбала, безхарактерния Атанас Курдов... Сега, още преди да се е изиграл и един официален мач, вече на мушката са Франсис Нар, Джъстин Менголо, Венци Христов, а дори се дочуват мнения от форуми и социални мрежи, че новият нигериец, чието име допреди броени часове дори не беше известно, щял да бъде за пълнеж. Представям си какво ще е, когато тези хора направят първия си пропуск в даден мач.

Истината е, че на фен на ЦСКА или Левски просто не може да се угоди. Когато селекция се прави с пари – защо се прави с пари. Когато е без пари – защо не се влагат пари в нови играчи. Когато се налагат юноши – защо не се взимат и по-опитни. Когато е обратното, пак са на контра и все така се въртят мненията в един омагьосан кръг.

А всъщност истината е, че "сините" просто са изправени до стената. Няма пари за качествена селекция, затова трябва да се търсят хора с изтичащи договори, с риск да се допуснат грешки и да не се оправдаят очакванията. Това е напълно нормално, когато висиш с дългове към НАП и не можеш да си позволиш разточителство.

Щеше да е изключително погрешно левскарите да тръгнат да се мерят по Лудогорец и заради имагинерния шанс да се преборят за титлата с разградчани, да се хвърлят в бясно харчене. Защото още през март това с огромна вероятност щеше да ги свлече във В група при ЦСКА.

По горе-долу подобен начин "червените" си вкараха жесток автогол миналата зима. Защото вместо да разпродадат, каквото могат, и да спечелят пари за покриване на задълженията си, те решиха да запазят отбора, да се разделят само със Серджиу Буш и да се борят за титлата. Е, видя се до какво доведе това, а после нека Томов да обяснява всичко със световния заговор. Нали все пак самият той оценяваше играчите си на минимум 20 млн. лв. 

Нека левскарите не се заблуждават - подобна гилотина надвисна над отбора им миналата пролет и едва ли сега положението е много по-розово. Парите на НАП продължават да се дължат, макар и да са по-малко и те са най-важният харч на клуба, а не привличането на нови играчи и даването на огромни заплати на наличните. Така че по-добре на "Герена" отново да гледат титлата през крив макарон, отколкото да се охарчат зверски, да изгубят лиценза си и после да се чудят от къде им се е стоварило всичко това.

А, и не на последно място – нека все пак се даде един шанс на тези момчета. Защото и при привличането на Гара Дембеле недоволните бяха мнозинство, той беше смятан за поредното "дърво" и "некадърник", а вече пет години по-късно малиецът все още е непрежалим за феновете и всички нови се сравняват с него.

Може би не се усещат, но изпадат в положението на Тотьо Чушката от разказа на Чудомир - "Критик", който е все недоволен, каквото и да се случва, и все критикува ли критикува. Та затова въпросът сега е колко ли са "Чушките" на "Герена"?


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS