Женският ни национален отбор по волейбол заминава със самолет в четвъртък за Турция. В събота и неделя в Анкара Ева Янева, Тони Зетова и компания ще играят на финалите на Европейската лига, в която миналата година завършиха на трето място. Съперници на волейболистките ни ще бъдат отборите на Сърбия, Турция и Израел, като родният наставник очаква на ½-финал да срещнем, въпреки жребия, домакините.

„Готови сме за финалите. Искам да спечелим ½-финала, после ще мислим и за титлата. 25% е шансът ни да триумфираме в Европейската лига”, обяви пред Гонг селекционерът Драган Нешич пред Гонг. Сърбинът с български паспорт каза още: „Срещите със Сърбия не завършиха по начина, който искахме. Двете загуби не са добре за самочувствието ни, но ако си направим един добър анализ, може да ни помогнат за знаем какво не можем, да го поправим, а това, което можем – да ни вдигне самочувствието. Жребий ще определи ½-финалните двойки, но аз очаквам да срещнем Турция. Това искрено ме радва, като няма да бъдем фаворит. Туркините бяха задължени да се класират като домакини и да бият. Миналата година загубиха доста нелепо 2:3 от Сърбия пак на финалната четворка. Стресът на Турция от това, че задължително трябва да бият, може да ни помогне да направим добър мач, да играем нашата игра и да скрием онова, което не можем и да успеем да се класираме на финал. За срещите в Анкара се класираха най-сериозните и силни отбори в Европейската лига. Присъствието на Израел въобще не ме изненадва. Целта ни е да се опитаме да минем първия мач – ½-финала и да направим една стъпка нагоре в сравнение с миналата година – да играем финал. Когато сме на финал тогава можем да мислим да спечелим Европейската лига. И четирите тима на финалите имаме по 25% шанс да стигнем до титлата. Няма абсолютен фаворит”.

Тони Зетова със сигурност ще пътува за Анкара, като не се знае обаче дали ще играе, защото й е нужно още време да се възстанови от възпалението на ахилеса.

„Имаме още две тренировки и два дни до отпътуването, в които ще трябва да определим точния ни състав. Въпросителните са около това кои момичета ще бъдат втори разпределител и трети център. Всичко ще бъде ясно в сряда вечерта. Тони Зетова има малко физически проблеми, но със сигурност ще е с нас. Тя може да не играе, но е необходима в отбора ни. Дори само присъствието й на финалната четворка може да ни помогне. Идеята е да бъде с нас и да време в моментите, в които имаме нужда от помощ. При нея не е точно здравословен проблем, а пренатоварен ахилес. Надявам се и в следващите две-три тренировки да не получим сериозни проблеми”, допълни още Драган Нешич пред Гонг.

Гледай на живо световното първенство по волейбол в Италия с туристическа агенция "Галера" от 24 септември до 10 октомври.