Часове преди старата втората фаза на Световното първенство по волейбол в Италия селекционерът на България Силвано Пранди заяви пред Гонг: „Не ме интересува мнението на критиците. Моята работа е да възстановя на отбора спокойствието, вярата и самочувствието в себе си. Защото раздаването очевидно не липсваше и за секунда!”.

Специалистът запазва хладнокръвие и е изключително сериозен преди суперизпитанията утре и в другиден за него и избраниците му. Италианецът е изключително добре приет от местните в Анкона, като в едни от вестниците се появи и заглавие „Добре завърнал се, Пранди!”.

Познатият като „учителя” избра за говори пред Гонг, за да сподели с феновете на какво се дължи представянето ни в първата фаза на Мондиала, как е сега тимът, за критиките и каква е настройката за предстоящите мачове. Пранди помоли капитанът Владимир Николов да е човекът, който превежда от родния му език и чрез него да се чуят думите му.

Ето какво каза в Анкона за Гонг треньорът на волейболистите ни Силвано Пранди:

- Господин Пранди, какво се случи с отбора ни в първата фаза на Световното първенство и защо спечелихме само първия си мач?

- Изиграхме една добра среща срещу Франция, но не успяхме да станем способни да спечели. Но мачът беше хубав. И после, играейки много късно, играейки петгеймов мач, много дълъг и с много раздаване, трябваше да платим част от това на следващия ден срещу чехите. Тогава се получи един доста равностоен мач, но в крайна сметка те спечелиха.

- Има доста критики за това, което се случи в Торино. Вие знаете ли за това?

- За мен е напълно нормално, ако всеки един казва своето мнение, но мен не ме интересува мнението на тези хора! Мисля само, че имаме да играем други два мача и единственото, което трябва да направи е да играем добре в тези две срещи.

- Къде откривате проблемите в играта на България, които трябва да променим, за да спечелим поне срещу Полша?

- Проблемът е само този, че трябва да играем добре! Трябва да намерим отново и да преоткрием ефикасността на тези думи.

- От каква и кого сте доволен, а също така от кого и какво не сте?

- Не съм доволен, че загубихме две срещи и се надявам, че качеството на играта на отбора ще се повиши до начин, който ще ни позволи да постигнем резултат.

- Свърши ли лошият период за България на Световното първенство?

- Очевидно е, че ние не трябва да мислим за това, което е минало. Трябва да мислим само как да изиграем добре двата мача. Да преминем през този етап от Световното първенство и ако преминем, това ще означава, че този период за България е свършил.

- Готова ли Ви е формулата за победа над Полша?

- Не притежавам магически формули! През тези две години ние направихме добър отбор с едно качество на играта и се надявам, че през тази предстоящи срещи ще можем да покажем това качество на игрището.

- Тази година 5 пъти паднахме от Бразилия. Самият Вие амбициран ли сте да сложите край на тази негативна серия?

- Така или иначе максимална концентрация отделяме за мача с Полша, защото е първи. След това, след срещата с Полша ще мислим за този с Бразилия. Естествено е, че ще дадем максимума от възможностите си в битката със селесао. Но това, което е минало, не трябва да го мислим, а да насочим вниманието си към това, което предстои.

- Вие сте интелигентен и културен човек, какво казахте на момчетата, за да преодолеят лошия период и да им върнете самочувствието.

- Моята работа е да възстановя на отбора спокойствието, вярата и самочувствието в себе си. Защото раздаването очевидно не липсваше и за секунда! И работата, която трябва да свършим, е да подготвим тактически мача и да се концентрираме върху важните неща, които ще ни помогнат да спечелим.

- Кои два отбора ще се класират за следващата фаза на Световното първенство?

- Ще ти кажа в събота вечерта! Аз съм треньор, не съм гадател.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.