Женският национален отбор на България загуби от Италия с 1:3 гейма в първия си мач от европейската квалификация за Гран При 2011 по волейбол, която се провежда в Каляри.

Двубоят продължи 104 минути, като българките изпуснаха своя шанс за краен успех в края на четвъртия гейм, когато направиха пълен обрат.

Двубоят започна отлично за тима на България. Нашите поведоха в резултата и имаха преднина до 20:20, когато домакините за пръв път в срещата успяха да изравнят. До края италианките се оказаха с по-здрави нерви и записаха 26:24 след 28 минути игра.

Във вторият гейм избраничките на Масимо Барболини поведоха с 3:0 и принудиха Драган Нешич да вземе таймаут. Това оказа положително въздействие на българките, които направиха пълен обрат и дръпнаха с 2-3 точки. До края на няколко пъти се сменяше водачеството, но в крайна сметка успехът отново бе за Италия - 25:22 и 2:0.

Третият гейм изправени пред угрозата да загубят класически българките взеха инициативата и не я изпуснаха до края, за да спечелят с 25:21. Четвъртият гейм се оказа и последен в мача.

Домакините дръпнаха в резултата с 4-5 точки, но когато всички очакваха, че двубоят ще приключи бързо, българските момичета се вдигнаха на щурм и стигнаха до 23:21 в своя полза. Въпреки това италианките успяха да обърнат развоя в своя полза за крайното 25:23 и 3:1.

Селекционерът Драган Нешич използва всичките си 12 състезателки, като топреализаторка отново бе капитанката Ева Янева с 21 точки. За Италия 20 направи Серена Ортолани, като всичките те бяха от атака.

Вторият мач на България е днес от 18.30 часа срещу тима на Русия, който трудно надделя над Холандия с 3:2. За Гран При догодина визи печелят първите два отбора в крайното класиране.

Състав на България: Диана Ненова 3, Антонина Зетова 14, Ева Янева 21, Елица Василева 17, Цветелина Заркова 1, Страшимира Филипова 15, Мария Филипова-либеро (Христина Русева 4, Мария Каракашева, Добриана Рабаджиева, Емилия Николова, Гергана Маринова).