Националният отбор по волейбол на България за жени вече направи първата си тренировка в зала Паларокефелер в италианския град Каляри, където утре започва европейският квалификационен турнир за Световно Гран При 2011, пише официалният сайт на БФВ.

Рано тази сутрин българската делегация излетя от София с полет на България Еър до Рим, откъдето Алиталиа прехвърли групата в най-южната част на остров Сардиния. За съжаление, багажът на статистика на тима Георги Петров не се появи на конвейера. Добрата новина бе поне, че техниката, с която работи, беше в ръчния му багаж.

170-хилядният град Каляри, столицата на Сардиния, който всъщност се намира по-близо до бреговете на Северна Африка, отколкото до континентална Италия, посрещна Лъвиците с жарко слънце и високи температури. Групата бе настанена в четиризвездния спортен хотел Куатро Тори, разположен сред палмови и маслинови дървета в непосредствена близост до средиземноморския бряг, но на известно разстояние извън пределите на града, където е състезателната зала.

След кратка следобедна почивка, под ръководството на старши треньора Драган Нешич и помощник-треньора Петър Дочев момичетата направиха и първата си тренировка в зала Паларокефелер, която се оказа съвсем малка, с капацитет около 2000 седящи места, и с кръгла форма. Ако съоръжението се изпълни със зрители, поне за срещите на отбора-домакин Италия, то може да се превърне в доста неприветлив врящ котел за всеки гостуващ тим. Именно италианките ще бъдат първият съперник на България утре вечер от 21:30 б.в.

Всички дванадесет състезателки на Нешич са в отлично здравословно състояние и готови за голямата битка за една от двете квоти за най-комерсиалното женско волейболно състезание, които дава този турнир. Шестте отбора, които участват в него, България, Германия, Италия, Русия, Турция и Холандия, ще се срещнат всеки с всеки по един път в продължение на пет състезателни дни от 17 до 22 септември, като 20 септември е почивен ден.