„В момента има повече колектив, отколкото е имало преди това. Има сплотеност, има промяна в някои от играчите – вярват повече в колективното. Имам чувството, че има повече вяра. Остава да се пренесе и на игрището”, заяви националният селекционер но волейбол Пламен Константинов преди заминаването на отбора за Европейското първенство в Полша.

„Според мен това е най-доброто, което иска да играе за националния отбор. В крайна сметка поне аз нищо не мога да направя повече. Ще търсим вариант кого да мразим на четвъртфинал. Но дайте да стигнем до там”, пошегува се старши треньорът на мъжкия ни представителен състав.

Константинов казва дали остава след Европейското

България е в група С на Европейското първенство, заедно с Русия, Словения и Испания, а двубоите са в полския град Краков.

Първият мач на волейболистите ни е срещу Русия на 24 август, втората среща е е срещу Испания на 26 август, като груповата фаза завършва с мач срещу Словения на 28 август.

Константинов с две промени в състава за Европейското

„Мисля, че физически играчите са добре. Единствените притеснения са с това, че Георги Братоев вдигна температура снощи. Надяваме се по-бързо да се възстанови. Мисля, че другите са здрави и са ОК. Кондиционният треньор не е нов, от миналата година е с нас и няма чак толкова големи промени. Малко по-силова беше първата част на подготовката”, коментира Пламен Константинов и продължи:

„Амбициите на всички са да стигнем до финалната фаза на първенството. Поне до фаза, на която играхме тук в София. Вече, ако достигнем до там мисля, че там може да направим още повече.”

Соколов: Готов съм, Салпаров: Тежко ще е

„Цецо Соколов е в по-добро състояние, отколкото в Световната лига. Там беше поуморен. Направи една добра подготовка, независимо от едно възпаление на коляното”, каза още Пламен Константинов и добави:

„Ясно е, че мачовете в групата могат да ни дадат по-преодолем противник поне в първата фаза или да имаме един мач по-малко. Групата може да ни направи пътя по-лек, но там не са най-важните мачове. Директната елиминация вече е ключова. Мисля, че е полезно да има малко повече спокойствие. Никога преди първенства не обичам да казвам силни думи или да казвам, че ще се връщаме медалисти или шампиони.”

 „Георги Братоев свали в сравнение с Лигата 12-13 килограма, което е добре и не. Защото се налага да ги сваля шоково. Той трябва да ги задържи. Ударно сваляне за едно първенство помага, но създава и дикомфорт. При него обаче е абсолютно задължително”, завърши Пламен Константинов.