Бившият славен разпределител на България, а сега селекционер на националния ни отбор за девойки до 22 години Николай Иванов участва в олимпийското студио по Дарик радио „Добро утро, Рио”, за да направи спортно-технически анализ на волейболния турнир до момента на 31-вите Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. 

Разговорът му с Инес Павлова бе точно четири години след като на същата дата България игра полуфинал на Олимпиадата в Лондон с Русия. Ето част от коментара на Иванов:

За липсата на технически прекъсвания в геймовете на 8-ма и 16-та точка: „За мен това нововъведение с цел да се съкрати времето на мачовете, по никакъв начен не може да съкрати времето защото допълнителните видеочелънджи, които взимат треньорите при спорни ситуации и тяхното разглеждане отново увеличават продължителността на срещата. По скоро така се губи малко ритъмът за воденето на мачове от треньорите, но се вижда, че след първия сет има бърза адаптация. Сега този видеочек се използва да се накъса играта и да се спре устренът на противника”. 

За двете групи на мъжкия турнир в Рио: „Изненадва ме слабото представяне на Щатите. Те винаги организират и насочват подготовката си за Олимпийските игри и да търсят именно там пика си. Сега имат фалстарт в самото начало с две загуби и ситуацията при тях е много сложна. Относно водачите Италия и Аржентина, това е временно за момента защото има още мачове да се изиграят, има и директни двубои с директни противници примерно между Италия и втория в група А Бразилия, от голямо значение ще бъде също така Аржентина – Полша. Определено обаче може да се каже, че група А е по-силна и по-непредвидима и до края обсолютно всичко може да се случи. (б.а. – в група А са Италия, Бразилия, Канада, Франция, САЩ и Мексико, а в група Б са Аржентина, Полша, Русия, Египет, Иран и Куба).  Единственият слаб отбор от А група, който чувствително изостава от всички останали е Мексико. Като говорим за срещата Италия – САЩ, при равностойни противници резултатът когато се движи точка за точка, много малки дребни детайли накланят везните в полза на даден противник. В този мач италианците в решителните моменти бяха категорични и не успяха американците да вкарат мача в тайбрек. Италия имат добър подбор на играчи и разполагат с равностойни смени, които във всеки един момент може не само да влязат на игрището, но да направят разлика или поне да не се почувства отсъствието на даден състезател (контузията на капитана Бирарели).  

А за Русия и състава на Алекно, той е наясно, че един олимпийски турнир  не може да се реши в ден или два, още повече в отбора си той има една легенда на световния волейбол като Тетюхин, който по някакъв начин трябва да бъде пазен, да се разпределя фронтът на атаката. Виждаме, че един Максим Михайлов не е този, който беше. Така че той се стреми със свежи сили и със състезатели, които са малко познати на противника в тактическо естество  и техните умения да изненада противника. В група Б покрай поляците , те както са хванали линията от Световното първенство, винаги когато се стигне до тежките мачове и тайбрак, проявяват характер, воля и издръжливост, и успяват да се поздравят с успех. Това го видахме и в мача им с Иран. Сега имат добри шансове и да оглавят класирането в групата, но тяхната програма никак не е лесна защото трябва да се срещнат с Русия и Аржентина. Вижда се, че те са един балансиран и боеспособен отбор с взаимнозаменяеми състезатели както като нападатели, така и на разпределителския пост. Хората, които следят волейбола, може да им е направила впечатление, че иранците последните 6-7 години доста инвестират в този спорт. Привлякоха преди години Хулио Веласко – една икона в световния волейбол, който с неговите опит и знания, се опита да им направи една стройна система на организация и подготовка. Сега виждаме вече как те започват да берат плодовете на това. Както знаете, иранският шампионат също е доста сериозен с доста чужденци и българи включително, дават се сериозни средства и се представят много добре на само на мъжко ниво, но и при младежи. Иран има потенциала и перспективата в бъдеще да бъде сариозна заплаха за водещите сили. Последното място и двете загуби на Куба не бива да ни очудват. Кубинците в целия световен волейбол са най-ощетения отбор. Те на всеки две години трябва да правят нов отбор – дали след Световно първенство или Олимпийски игри, състезателите бягат за по-добро развитие и реализация. За това кубинците са принудани да градят нов отбор постоянно, което е много тежко. Самият факт, че са на Олимпиадата е добре дошло за тях”.

Прогноза на отборите, които ще стигнат полуфиналите в Рио: „Според мен Италия няма да изпусне това, което е постигнала до момента. Домакините от Бразилия, въпреки своите колебливи моменти , също са изявени фаворити. А в другата група приятната изненада за мен е Аржентина  и тимът има по-лесна програма с един по-сериозен противник в лицето на Полша и два мача с Египет и Куба, мачове, които може би са им вързани в кърпа”.   

За женския олимпийски турнир (група А – Бразилия, Русия, Корея, Япония, Камерун и Аржентина; група Б – САЩ, Китай, Сърбия, Холандия, Италия и Пуерто Рико): „В група Б САЩ е пълен доминант. Както при мъжете, така и при тях подготовката е съсредоточена единствено и основно за Световно и Олимпийски игри. Виждаме какъв волейбол демонстрират, на какво високо ниво.  Приятната изненада за мен е Сърбия и дано да устискат до края, за да вземат по-добро място”.