Националният селекционер на България по волейбол Пламен Константинов коментира, че в държавния тим атмосферата е спокойна и балансът е намерен. Специалистът говори по време на откритата тренировка на „лъвовете“ в малката „Арена Армеец“, част от подготовката на състава ни за Лигата на нациите и Световното първенство.

„Ники Пенчев и Учиков трябва да се присъединят към тима. Най-вероятно другата седмица. Последен е Цецо Соколов. Ники казахме, че е ясно. Трябва да направи програма без волейбол. Надяваме се да се включи за втория турнир в София. При Соколов е по-деликатна ситуацията. Той мина преглед в Италия и сега вече ще трябва да се взима решение и негово и медицинския щаб как да се процедира“, започна Константинов. 

Цецо Соколов под въпрос за Световното 

„Има вариант Цецо да играе в някои от турнирите от Лигата на нациите или въобще да не играе и да се опита да изиграе Световното, евентуално, ако това помогне. Или по препоръка на хирурзите да се оперира и да изпусне всичко. Няма конфликт. Имаме добра комуникация и с клубния му тим. Разбират ни хората. Въпросът е състоянието на Цецо. Проблемът е, че в момента той е в такова състояние , че само играе мачове на обезболяващи без да може да тренира. Това не е оптимален вариант. Не съм на негово място, въпрос на усещане е. При липса на възможност да натоварва мускула си, прави атрофия. Това нещо е въпрос как го усеща той. Ако не може и да тренира, тогава става безсмислено. Да го мъчим…всички искаме да играе, но такива са обстоятелства. Ще го изчакаме да се прибере, искам да мине и през Иван Василев. Аз лично му имам вяра. При всички положения обаче вярвам и на оценката, дадена в Италия“, каза още Константинов.

„Боян се включи вече в подготовката. Ники Учиков също. Към момента ще разчитаме и на тях. Това е хубава възможност да имат повече простор за действие и в Световната лига. Ще преценяваме кой ще се пребори“.

„Не оставайте с впечатление, че няма да излизаме за победи в Лигата. Тия два турнира, сигурно ще се включат най-силните отбори в момента. При всички случаи шоуто е гарантирано. Това е позитивното. На там трябва да се насочим“.

Боян Йорданов: Винаги е чест да облека националната фланелка

„Мисля, че много хора искат да покажат най-доброто от себе си. Това помага и на трансферния пазар. Лигата е добър трамплин. Мисля, че това е хубава витрина и има млади момчета, които ще искат да покажат максимума от възможностите си“, обясни специалистът.

За Тодор Алексиев, Костантинов обясни: „Не съм привърженик някой да се вика против волята му. Тошко на мен лично ми каза, че не може да намери тази мотивация. Тежък сезон, някои здравословни проблеми. Това му тежи, той никога не е бил икономичен състезател дори в тренировките“.

Виктор Йосифов: В момента реалността е малко по-различна

„Равносметка по-добре да правим след Световното. Сега конфликти и драми няма в отбора. Мисля, че сме намерили баланс и аз, и състезателите. Мисля, че това е позитивното след тези три години. Надявам се четвъртата година да е най-позитивна. Равносметка – рано е да правя. Тепърва започва лятото и има други приоритети. След Световното договорът ми свършва и ще има равносметки“, обясни Константинов.

„И двете контроли са с Русия, няма време за други. След това летим за Китай“, завърши Пламен Константинов