Тринадесетият мач на България в тазгодишното издание на волейболната Лига на нациите се оказа успешен за момчетата на Силвано Пранди. "Трикольорите" успяха да стигнат до 5-ата си победа в турнира, надигравайки в Пловдив трудно и същевременно много сладко представителния тим на САЩ с 3:1 гейма (21:25, 25:19, 25:23, 25:23).

Успехът се явява изключително важен, защото циментира мястото на българите в Лигата на нациите и за следващото ѝ издание. Два мача преди края на предварителната фаза отборът ни натрупа 5 победи и остава недостижим за намиращите се съответно на 14-о и 15-о място тимове на Австралия и Португалия, които имат по само 2 спечелени мача.

Пранди: Тази вечер победихме САЩ в тяхната игра

В чисто спортен, срещата в зала "Колодрума" не предложи най-брилянтната продукция заради множеството грешки (общо 64, от които 39 бяха дело на американците). Никой обаче не може да отрече, че волейболистите на Пранди демонстрираха характер и успяха да обърнат развоя на мача след загубения по категоричен начин първи гейм. Много впечатляващ беше начинът, по който "лъвовете" успяха да спечелят третата част след изоставане от 11:16, когато геймът изглеждаше загубен. Драматични моменти имаше и в край на четвъртия гейм, като победната точка трябваше да бъде проверена със системата за видеоповторения.

Капитанът Йосифов: Има какво да се желае, но сме на прав път

Соколов: Победихме с повече емоция и желание

Селекционерът Пранди със сигурност ще извлече нужните поуки преди утрешния мач срещу Иран. Сервисът и блокадата ни - с пренебрежими изключения - не функционираха на най-високо ниво, което беше компенсирано от множеството неточности, които допуснаха състезателите на противника.

Най-резултатен в нашите редици беше Цветан Соколов с 20 точки - двойно повече от втория най-добър в това отношение Николай Николов. Иначе в мача над всички беше американският краен нападател Бенджамин Пач с 22 точки. Томас Джаешке, чийто бомбени сервиси неведнъж ни притиснаха до стената, завърши срещата с 13 пункта.

България не помръдна от 12-ата си позиция във временното класиране, където се намира по силата на своите 5 победи и 8 загуби (13 точки). Успехът ни е втори пореден след драматичното 3:2 над Германия в предходния турнирен уикенд.

За САЩ загубата беше 6-а в Лигата на нациите и втора в последните им три мача. Тимът заема 8-о място с 22 точки.

Двубоят между България и Иран е утре (29 юни) със същия начален час - 20,40 ч.

-----

Стартовите състави:

България – Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Виктор Йосифов и Николай Николов; Теодор Салпаров – либеро

САЩ – Майка Ма’а, Бенджамин Пач, Томас Джаешке, Джейк Ланглоа, Тейлър Ейвърил, Прайс Джърмън; Дъстин Уотън-либеро

-----

Първи гейм - 21:25

Откриващият гейм започна много равностойно и събитията се развиваха точка за точка. Нито един от двата отбора не успя да вземе преимущество, а първото техническо прекъсване беше при 7:8. Ас за съперника позволи на съперника леко да се откъсне с две точки преднина. Грешките ни от начален удар позволиха на американците да поддържат минималната си преднина, макар че съперникът допускаше двойно повече неточности в този етап от срещата. Играта ни в атака определено не спореше в тези минути и след аут по правата на Цветан Соколов Щатите стигнаха до втората техническа пауза при 16:12. Селекционерът Силвано Пранди изказа своите забележки спрямо липсата на ритъм и трудностите при посрещането. Веднага след края на паузата Тодор Скримов получи трудна топка при мрежата и разликата в полза на САЩ се увеличи с още една точка. Българите успяха да скъсят част от изоставането до 18:21, но тогава дойде и поредната грешка в нашата половина, осигурила лесна и важна точка за съперника, в чийто редичи Бенджамин Пач се открояваше с атаките си от зона 2. Коварен флот сервис на Ейвърил донесе първия геймбол за САЩ. Щастлив блокаут за американците при втория им опит да затворят гейма свърши работа - 21:25.

Втори гейм - 25:19

Втората част започна позитивно за нас, като нашият тим реализира първата точка на блокада изобщо в мача. Последва силен сервис на Мартин Атанасов, който разклати американското посрещане и авансът ни стана 3:1. Грешките на САЩ от линията за начален удар отново бяха систематични в началото на гейма и наближихме първата техническа пауза с все същата преднина. С голям късмет поредния флот сервис на Ейвърил закачи филето и падна в нашето поле, за да бъде резултатът изравнен 7:7, а техническото прекъсване все пак дойде при български аванс в резултата.

При 11:9 България си върна разликато от 2 точки след силен сервис на Ники Николов и грешка на Джаешке при посрещането. Цецо Соколов със силен сервис огъна филето на мрежата и топката стана невъзможна за отразяване - 13:10. С няколко наелектризиращи отборни отигравания и зрелищни атаки на Соколов "трикольорите" предизвикаха втората техническа пауза с точка за 16:13. Последваха две последователни точки за България и това принуди треньора на САЩ Нилсън Робърт да вземе прекъсване. Блокаут на Соколов за 22:16 тласна гейма още по-сериозно в наша посока. Докосване на мрежата, дело на Гарет Муагутутия при атака, направи резултата 24:17. Американците успяха да спасят първите два геймбола, за да останат без отговор при наша атака през центъра от втора линия - 25:19.

Трети гейм - 25:23

Американците ни подложиха под сериозен обстрел със сервиси и установиха ранен контрол с 4:2. Авансът на САЩ се увеличи след успешен блок срещу Цветан Соколов и последвало контранападание, реализирано от Муагутутия - 3:6. В крайна сметка САЩ беше в по-добра позиция при първата техническа пауза - 6:8. Въпреки драстичния спад при началния удар на родните волейболисти, поредната от неспиращите грешки на американците ни позволи да изравним при 8:8. Проблемите при посрещането се завърнаха с пълна сила, а блокадата ни беше много лесно преодолявана. САЩ имаше много сериозен превес, който доведе до втора техническа пауза в гейма при 16:11 в тяхна полза.

Ситуацията изглеждаше много тежка за родните национали, които обаче показаха характер и с няколко корекци и по-позитивно посрещане дадоха начало на обрат. Капитанът Виктор Йосифов беше великолепна гледка, като пласира 4 поредни много тежки сервиса, които не дадоха шанс на противника да конструира атаките си по обичайния начин. Така България стигна до равенство 16:16. Серията ни продължи с още една точка, която дойде след видеопроверка, която утвърди претенциите на Цецо Соколов за блокаут. Избухването беше заменено с нова серия неудачни начални удари и САЩ излезе с една точка напред преди решителните разигравания в срещата.

След достигането на 20-ите точки във всяко разиграване изглеждаше крайно драматично. Нашият отбор бе този, който успя да реализира брейк точка за 23:22. Това се оказа ключово, защото когато при 24:23 в наша полза получихме шанс за контранападание Мартин Атанасов с много прецизна атака по диагонала зарадва публиката в Пловдив.

Четвърти гейм - 25:23

В началото на гейма САЩ изглеждаше доста разколебан и сервисите на Виктор Йосифов пак се оказаха важно оръжие. Нетипична грежка на Муагутутия ни позволи да поведем с 3:0. Стъписването на противника обаче не продължи дълго и отново Пач ги поведе напред за изравняване при 4:4. Колебанията ни при посрещането се завърнаха с пълна сила, а контраатака на Ейвърил накара Пранди да вземе прекъсване при 5:6. Това беше достатъчно за овладяване на кризата и техническото прекъсване дойде при 8:7 за нас след още една звучна атака на Соколов.

Играта на нерви се развихри в следващите точки, като и двата отбора минаха през доста трудни мигове, а резултатът продължаваше да напредва точка за точка. Мартин Атанасов се отличи с хубав ас за 13:12. Въпреки няколкото открили се добри възможности за увеличаване на аванса, преднината ни при втората техническа пауза отново беше само една точка - 16:15 - и дойде след много слаб сервис на Пач в мрежата.

Блокадите продължаваха да бъдат рядка гледка в двубоя, но тази на Цветан Соколов за 18:16 дойде в много важен миг. САЩ моментално взе прекъсване преди Виктор Йосифов да се върне на линята за сервиси. Този път капитанът ни изненада, като не заложи на силен сервис, а след две прехвърляния на топката над филето успяхме да завършим - 19:16. Двоен удар от американския разпределител ни позволи да дръпнем с 21:17. Грешка на нашето посрещане позволи две поредни контри за Щатите, втората от които сведе аванса ни до 23:21. В следващата ни акция Цветан Соколов беше хванат на блок и преднината ни се стопи до 23:22. Томас Джаешке продължи с обстрела от линията за начален удар и нова контра на Пач фиксира равенството - 23:23.

Без Пранди да прибягва до ново прекъсване и с не най-убедителното посращане успяхме да "превъртим" Джаешке и да излезем на позиция за спечелване на гейма. Последвалата атака на САЩ беше омекотена, а при спасяването топката дойде спорна над филето. Йосифов и Ейвърил скочиха за нея и американецът я отигра по нетрадиционен начин, изпращайки я в аут. Противникът претендира, че е имало докосване от нашия капитан, а системата за видеоповторения доказа, че съвсем правилно точката бе отсъдена в наша полза - 25:23!