Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол – Силвано Пранди, подчерта основната причина за задоволството си от победата над САЩ с 3:1 гейма в Лигата на нациите. Италианецът отчете, че неговият отбор е успял да направи повече контраатаки от американците, което по принцип е характерна черта за играта на съперника.

Разбира се, опитният специалист не беше докрай доволен от видяното и наблегна на факта, че за първи път България играе в този състав от началото на турнира.

„Със сигурност сме доволни от тази победа, но трябва да отбележим факта, че не сме на достатъчно високо ниво. Това е напълно обяснимо, тъй като отборът, който излезе тази вечер, е напълно нов спрямо този, който игра в срещите до момента. Видяха се и хубави неща, но тепърва ще изграждаме ниво”, коментира Пранди пред камерата на MAX SPORT 1.

„САЩ направиха доста грешки на сервис, да, но го отдавам на факта, че искаха да ни затруднят. С повече риск искаха да ни поставят под напрежение. За мен най-важното по статистиката от мача е, че сме направили повече контраатаки от тях. Това говори, че сме извадили повече топки в защита. По принцип последното е типично за отбора на САЩ, а ето че днес сме ги надвили в тяхната игра.”

„Не бих казал, че може да спечелиш мач само с един елемент. Става дума за комбинация от елементи. Трябва да се подобри нашето съотношение между посрещане и атака, което продължава да бъде ниско – под 50 процента. Ако в следващите мачове то достигне и премине 60 процента, това би било стъпка напред.”

„Ако трябва да съм точен, направих 2 смени в четвъртия гейм, които бяха единствено с цел да прекъснат играта на съперника. Не бях предприел други смени преди това, защото, както казах, това е един напълно нов отбор. Ако почна да сменям състезатели още от първия гейм, как ще започна да конструирам този отбор? Трябва да им дам нужното време”, завърши Пранди.