Рафаел Надал продължава атаката на рекордната 21-а титла от Големия шлем, след като се класира за осминафиналите на Australian Open. Това стана факт след победата с 6:3, 6:2, 3:6, 6:1 над Карен Хачанов. Срещата продължи 2 часа и 54 минути.

Испанецът и руснакът изиграха интригуваща четирисетова битка на US Open през 2018 г., когато Надал загуби първия сет, но след това спечели с 5:7, 7:5, 7:6 (7), 7:6 (3). Днешният мач обаче започна изключително в полза на Матадора. Световният №5 поведе набързо с 3:0, а през целия първи сет загуби само една точка при свой сервис. Затова не е изненадващо, че взе частта с 6:3.

Руснакът показа силата си в началото на втория сет, когато първият гейм премина през седем равенства преди Надал да направи пробив. Хачанов приложи по-голям натиск при сервис на шампиона в Мелбърн от 2009 г., но не успя да стигне до брейк в подаването на съперника. Вместо това Рафаел Надал още веднъж проби за 4:1 и това му гарантира спечелването на втория сет с 6:2.

Карен Хачанов показа решителност в играта си в третата част и не даде възможност на съперника да постигне нов ранен пробив. Вместо това 28-ият в схемата сам постигна брейк за 3:1. Това се оказа решителния миг в частта и руснакът не изпусна водачеството си до нейния край – 6:3.

В четвъртия сет Рафаел Надал отново направи ранен пробив и поведе с 2:0. След това осъществи още един брейк в подаването на руснака за 5:1, а по този начин си гарантира спечелването не само на частта с 6:1, но и на мача.

На осминафиналите Надал ще се изправи срещу победителя от мача между французина Адриан Манарино и Аслан Карацев от Русия.