Не му ли писна? Няма ли да ни остави на мира? Макар и шеговито, може би такива са част от коментарите на тенисистите, които всяка година решават да вземат участие на силния турнир в Базел и които почти неизменно трябва да се примирят с отпадане, ако се срещнат с голямата швейцарска звезда.

Миналата година Федерер "даде почивка" на съперниците си, тъй като заради контузия не участва в надпреварата в родния си град. Тогава от това се възползва Марин Чилич, победил Кей Нишикори за трофея. Само че тази година Маестрото се завърна във форма, която едва ли някой е очаквал от него на 36 години, а това предвещава само кошмари на съперниците му.

Но как да бъде по друг начин при положение, че говорим за турнира, на който Федерер е бил подавач като дете и на който печели първия си АТП мач (в квалификациите) преди точно 20 години.

За Роджър това е 17-о участие в основната схема на турнира, на който е стигнал до рекордните за себе си 12 финала. Още по-впечатляващо е, че ФедЕкс е достигал до мача за трофея в последните си 10 участия - между 2006 и 2015!

Сега логично очакванията са подобни, което няма как да бъде по друг начин след показаното от Федерер през 2017. Турнирът е много важен за него и от друга гледна точка. След отказването на Рафа Надал надпреварата в Базел е перфектен шанс за швейцареца да намали пасива си спрямо лидера в световната ранглиста и да доведе нещата до истинска битка в последните турнири за годината.

Е, на фона на всичко това логичният въпрос, който идва е този - има ли изобщо кой да спре Федерер в Базел?

И отговорът е - може би да! За радост на неутралния зрител в Базел през тази седмица участват много качествени тенисисти, които определено могат да създадат проблеми на Маестрото.

Всъщност, на практика шампионите в 10 от последните 11 издания на надпреварата са и през тази година в Базел. Споменахме вече за Чилич, който е поставен под номер 2 и няма как да не бъде фаворит за място на финала.

Другият бивш шампион пък е Хуан Мартин дел Потро, който може би представлява главната заплаха за Федерер. Аржентинецът е и единственият в схемата, който може да се похвали с победи над швейцареца в Базел. Победи ли казах? Да, и то какви! На финалите през 2012 и 2013. С титлата си в Стокхолм Кулата от Тандил показа, че е във форма, а пред него има и голяма цел - да се класира за финалния Мастърс, за който останаха само още две места.

Чилич и ДелПо са в долната половина на схемата, така че поне до финал Федерер не трябва да мисли за тях. За сметка на това пък има за кого да мисли по пътя до последния мач. Той стартира с комфортна победа над Франсис Тиафо, но тази вечер му предстои труден двубой с Беноа Пер. Нататък пък може да срещне големия талант Денис Шаповалов, а за полуфинал съперникът би бил някой измежду Давид Гофен и Джак Сок.

За голяма наша радост всички фаворити се справят отлично до този момент. В четвъртък ще разберем имената на всички четвъртфиналисти, а след това до края на седмицата определено имаме гаранция за страхотни мачове!

Турнирът в Базел се излъчва в каналите на Mtel Sport като прякото предаване стартира в 16 часа всеки ден.