Най-великият тенисист на всички времена Роджър Федерер започна подобаващо домашния си турнир в Базел. Маестрото е родом от този град и като малък е гонил топките в тази надпревара и затова винаги я е взимал повече от сериозно. 

Това усети на гърба си американският младок Франсис Тиафо. Той оцеля само час на корта срещу бившия номер едно, преди да преклони глава пред силата му - 6:1, 6:3 за швейцареца пред обожаващата го публика. 

Федерер: Не ми е фикс-идея да се върна на първото място

Още от самото начало на мача си личеше какво ще се случи в него. Федерер дръпна с 4:0 и два пробива аванс, до края на сета взе още един и го затвори при 6:1 и пълна доминация. Той даде само една точка на американеца на свой сервис. 

Във втория сет имаше само един пробив, но напълно достатъчен на Маестрото да вземе и него, с което да спечели и мача. Федерер проби за 5:3, след това с лекота взе подаването си и всичко приключи за час. 

Интересното е, че за целия двубой Тиафо взе само общо шест точки на подаването на бившия номер едно в света. На 1/8-финалите швейцарецът ще се изправи срещу французина Беноа Пер, който в първия кръг отстрани друг американец - Стив Джонсън.