В понеделник вечер един швейцарски тенисист бе изпратен на крака и с бурни ръкопляскания от зрителите в Базел. Не, не става дума за Роджър Федерер.

Всъщност, Маестрото бе на трибуните и бе един от тези, които станаха на крака заради световния №366 Марко Киудинели.

Какво беше причината? Киудинели изигра последния мач в кариерата си, след като в двубой от първия кръг на силния турнир от категория АТП 500 загуби с 2:6, 6:7(3) от Робин Хаасе.

Киудинели е сред най-близките приятели на Федерер като двамата стартират заедно своя път в тениса, но в последствие кариерите им се развиват по коренно различни пътища.

Уважението и приятелството обаче остават до ден-днешен, а ФедЕкс го доказа с подкрепата си в последния двубой на Киудинели.

"Ръкоплясканията на крака от хората бяха невероятни. Благодарен съм, че играх у дома пред такава публика...невероятно чувство", сподели 36-годишният тенисист.

Той завършва кариерата си с 52 победи на ниво АТП и 185 на ниво Чалънджър, където спечели и три титли. Най-доброто му постижение на тура бе именно в Базел преди 8 години, когато достигна до полуфинал, загубен от Федерер. Рекордното му място в ранглистата е №52 от 2010 година.

Самият Федерер започва участието си в Базел тази вечер с мач срещу Франсис Тиафо.