Анди Мъри достигна финала на силния турнир в Мадрид. Това стана след сладка победа над Краля на клея - Рафаел Надал, при това на една от любимите му надпревари. В полуфиналите шотландецът надделя с 2:0 сета (7:5, 6:4). 

Така хубавата серия на испанеца приключи и той не можа да се добере до финала на още едно силно състезание на червени кортове. Миналия месец той триумфира в Монте Карло и Барселона, но сега не успя да го стори и в столицата на родината си. 

Мачът беше доста интересен, но Мъри показа по-здравите нерви. В първия сет той поведе рано с пробив, който удържа почти до самия край. При 5:2 и сервис на противника, той можеше да затвори сета, но Надал показа зъби и спаси два сетбола на противника. 

После при подаване на шотландеца, той успя да върне и пробива и така впоследствие успя да изравни за 5:5. Но нервите му не издържаха в последния гейм преди тайбрека. Тогава Мъри получи нови три сетбола и реализира още първия, за да поведе с 1:0 сета. 

Подобна драма се разрази и във втория. И пак Мъри поведе с пробив за 4:2, затвърди го на свое подаване и се виждаше победител. Но Надал върна пробива за 4:5 и трябваше да сервира за оставане в сета. Тогава шотландецът беше непоколебим и затвори гейма, сета и мача при първия си мачбол. 

Във финала Анди Мъри ще спори с победителя от мача между Новак Джокович и Кей Нишикори. Двамата се срещат късно в събота вечерта. Финалът е в неделя следобед на централния корт.