Доста тежък мач изигра българската звезда Григор Димитров във втория кръг на турнира в Делрей Бийч. Той имаше нужда от два часа, за да преодолее 88-ия в света Дамир Джумхур и да стигне четвъртфиналите. 

Нашето момче навакса изоставане от един сет и въпреки многото грешки и колебливи изяви, показа характер, благодарение на който се поздрави с успеха с 2:1 сета (4:6, 6:4, 6:3). 

Началото на този мач въобще не предвещаваше драмата, в която се превърна. Григор летеше по корта и дръпна с 4:1 след ранен пробив. Точно тогава обаче явно подцени съперника си и ритъмът му отиде в небитието. 

Босненецът се възползва от това по перфектен начин. Той реализира пет поредни гейма на сметката си, взе на два пъти подаването на българина и изненадващо взе преднина в сетовете след 6:4. 

Това изправи Гришо до стената и грешките му започнаха да валят. Той допусна ранен пробив и във втория сет и след размяна на брейкове в подаванията, в крайна сметка Джумхур затвърди преднината си при 3:1. 

Играта на Димитров не спореше и на всички беше ясно, че може да вземе този мач  само с характер. И той го прояви. Въпреки колебливите изяви, нашето момче върна пробива и доведе нещата до 6:4 в своя полза, след като реализира втория си сетбол на сервис на противника. 

Всичко трябваше да тръгне по мед и масло в последната част, но не би. Григор пак даде лесно подаването си на старта на частта. Босненецът изведнъж дръпна първо с 2:0, а после с 3:1. Но това беше всичко хубаво за него. 

До края на частта Григор проля дота пот на корта и не само навакса изоставането си, но и направи обрата пълен, за да може в крайна сметка да победи с 6:3 в решителния сет и да затвори този така мъчен за него мач. 

Следващият му опонент ще е осмият в схемата Адриан Манарино, който се справи по-рано през деня с японеца Тацума Ито. Този двубой ще се проведе в петък и ще можете да го проследите по Diema Sport 2 и нашата платформа Gong Play. 


МАЧЪТ НА ЖИВО:

1:0 - Мачът започва страхотно за Гришо! Страхотни сервиси и съответно страхотни атаки на Гришо. Джумхур нямаше отговор за ударите му. 

2:0 - Първи пробив в мача и той е в полза на Димитров. Нашето момче показа класа и стигна до две точки за пробив, което се оказа достатъчно, за да вземе подаването на босненеца и да дръпне с добра преднина. 

3:0 - Гришо затвърждава пробива. Той имаше съвсем леки затруднения, като позволи на съперника си да вземе две точки, но с прекрасен ас той затвори тази част и поведе с три гейма аванс. 

3:1 - Джумхур най-после записа актив в този мач. Той взе подаването си, като двамата с Григор направиха някои много красиви отигравания. Все пак босненецът записа гейма на сметката си. 

4:1 - Гришо не остави съмнения в превъзходството си на свой сервис. С хубави сервиси и мощни форхенди той не остави шансове на Джумхур и поведе пак с три гейма разлика. 

4:2 - Джумхур остава в сета. Той спаси брейкбол на свое подаване и с много усилия взе сервис-гейма си, за да запази интригата. 

4:3 - Проблем за Григор! Пробивът му беше върнат. Нашето момче подходи лежерно на своето подаване и изведнъж се оказа в позицията да спасява три точки за пробив. Той обаче се пропука още на първата и загуби сервис-гейма си. 

4:4 - Босненецът затвърждава пробива си! Гришо беше навлязъл в серия от множество поредни непредизвикани грешки, от което се възползва Джумхур и изравни резултата. 

4:5 - Голям проблем за Гришо! Може да изпусне спечелен сет, заради втори пореден пробив. Той спаси два брейкбола, но при третия не можа да се справи и прати топката в аут след дълго разиграване и ще трябва да се спасява при подаване на босненеца. 

4:6 - Сривът на Димитров е затвърден. Той губи сета по най-наивния начин и след серия от пет поредни гейма на Джумхур, той вече повежда с 1:0 сета. 

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Кошмарно начало на Григор Димитров. Той допусна пробив още в първото си подаване, като явно подцени босненеца и му позволи да реализира втория си брейкбол и да поведе с 1:0. 

1:1 - Най-после край на черната серия. Димитров имаше нужда от това и сложи точка на поредицата от шест поредни гейма в полза на противника. Той върна пробива, след като реализира третата си възможност за това. 

1:2 - Кошмарът няма край сякаш. Григор Димитров допусна още един пробив. Той изостана с 0:40 след няколко слаби сервиса и въпреки че върна две от точките, заби топката в мрежата при третия брейкбол за Джумхур и му подари преднината с 2:1. 

1:3 - Този пробив е затвърден. Въпреки пасивната си игра, Джумхур си взе подаването и сложи край на серията пробиви, за да дръпне с 3:1. 

2:3 - Най-после серията пробиви при подаването на Гришо спря! Той взе сервис-гейма си, въпреки леките колебания и най-после има нещо положително. 

3:3 - Григор вече държи всичко в ръцете си в тази част, след като върна пробива. Той се възползва от брейкбола си и направи 3:3, с което преднината от пробив на Джумхур е заличена. 

4:3 - Най-после Димитров прави обрат, макар и частичен, без пробив напред. Българинът взе важното си подаване след няколко критични момента и вече води, което е най-важното. 

4:4 - Джумхур изравнява, след като печели подаването си на нула. И четирите му точки дойдоха след непредизвикани грешки на българина. 

5:4 - Григор имаше нужда от това! Спечели подаването си на 15 и въпреки съвсем леките колебания, взе бързо сервис-гейма си. 

6:4 - Григор спечели сета! Мъката в тази част приключи, след като Димитров затвори частта при втория си сетбол на сервис на противника. Нашето момче обаче показва все повече увереност. Дано тя се запази и за решителния трети сет!

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Пак мъка! Григор направи две поредни двойни грешки, с които даде шанс за пробив на Джумхур. При брейкбола прати лесна топка в аут и подари пробива на противника си. 

0:2 - Още непредизвикани грешки и още един гейм в полза на босненеца, който затвърди пробива си. 

1:2 - Гришо намери сили и спечели подаването си. Той пак не показа най-добрия си тенис, но поне не позволи ново пропадане. 

1:3 - Джумхур взе подаването си и засега удържа преднината с пробив. При това той го направи на нула и топката пак е в полето на Гришо. 

2:3 - Димитров навакса изоставане от 0:30, но с хубави сервиси и хубави форхенди спечели подаването си и запази интригата жива. 

3:3 - Добри новини! Григор върна пробива, след като накара съперника си да греши след ретурите му. Джумхур определено издиша, но сега е моментът Димитров да реагира. 

4:3 - Най-после обрат за Димитров. Той взе подаването си с перфектно отиграна точка, въпреки че пак показа леки колебания. Развръзката в този мач предстои. 

5:3 - Григор Димитров направи много важен пробив. След маратонски гейм той отигра перфектно втория си брейкбол и пречупи Джумхур, за да дръпне в края на двубоя. 

6:3 - Мъката свърши! Гришо взе мача! Той спаси две възможности за пробив на своя сервис и при първия си мачбол реализира ас и най-после се усмихва - победа!