През годините много често се е появявало мнението, че Григор Димитров има играта да бъде сред най-добрите в тениса, но няма психическата устойчист затова. През тази година обаче българинът опровергава специалисти и фенове и вече много често печели завързаните двубои, обръщайки резултата.

Стартът на Григор в Стокхолм - в четвъртък вечер

А доказателство за всичко това е любопитна класация, според която Димитров е втори от всички в топ 100 като пред него е само световния №1 Рафаел Надал. Става дума за спечелени сервис геймове през 2017, когато тенисистът губи с 15:40.

В такава ситуация съперникът има два шанса за пробив и да обърнеш развитието на гейма си е много трудна задача. Заради това и Надал е единственият състезател, който в тази ситуация има над 50% успеваемост в спечелени сервис геймове.

Испанецът се е справил в 50,7% от случаите при 15:40 - 37 от 73 гейма.

Веднага след него пък е Григор, който е с процент от 47,9. Той е изиграл същия брой сервис геймове при пасив от 15:40 (73) и е спечелил само два по-малко от Надал - 35.

Стар полски познайник е първият съперник на Григор в Стокхолм

Повечето от следващите в класацията са мощно сервиращи тенисисти като Иво Карлович, Джон Иснър и Кевин Андерсън, както и Доминик Тийм и Стан Вавринка.

При 15:40 стратегията е да останеш позитивен, агресивен, да търсиш развръзка още от сервис или от сервис+форхенд на следващ удар - нещо, в което Надал и Димитров явно са най-добри през 2017.

Легенда на тениса хвали Гришо, той скромничи

Григор: Лондон е важна цел, но не е фикс идея

Изненада в програмата на Григор Димитров

Гришо по петите на Джокович, рекордът е близо

Успехът на Гришо пребори краха на националите