Григор Димитров започна участието си на турнира в Барселона по най-добрия възможен начин. В мач от втория кръг №2 в схемата даде само 3 гейма на много коварен съперник в лицето на французина Жил Симон – 6:2, 6:1 за час и 21 минути игра.

След отличното представяне в Монте Карло през миналата седмица, сега Григор пренесе добрата игра и в каталунската столица, за да стигне с лекота до третия кръг и мач с тунизиеца Малек Джазири и идеална възможност да се реваншира за поражението от същия съперник в Дубай.

До този момент Симон бе спечелил пет от осемте двубоя срещу българина, включително и двата им на клей. А началото на двубоя загатна за предстоящ тежък сблъсък. В първите минути французинът стоеше малко по-добре на корта, а при 2:2 имаше три шанса за пробив при 0:40 в подаването на Григор. Само че с много прецизна игра Димитров спаси опасността, а това бяха и последните добри моменти в двубоя за Симон. Българинът явно намери ритъма си, настрои се към клея в Барселона и до края на двубоя даде само един гейм на опитния французин.

Димитров действаше много спокойно, доминираше разиграванията, бе прецизен и търпелив, не се притесняваше да атакува, а всичко това доведе и до много грешки на съперника. Така Григор постигна своята първа победа в Барселона, след като в досегашните си три участия (през 2008, 2011 и 2013) губеше още в първия си мач.

Ето как се разви двубоят в подробности:

Втори сет 6:1

6:1 Гейм, сет и мач за Димитров! Набързо Григор поведе с 40:0, след което реализира третия си мачбол!

5:1 Втори пробив! Маратонски гейм, в който Григор реализира петия си брейкбол и си осигурява шанс да сервира за мача.

4:1 Димитров направи няколко грешки в този гейм, но все пак се пребори за успеха в него - 4:1.

3:1 Симон спира серията на съперника с бърз гейм.

3:0 Григор направи двойна грешка за 30:30, но след това действа прецизно и без проблеми печели седмия си пореден гейм в мача!

2:0 Пробив! Идеалният старт на втората част. В последните минути Григор изобщо не бърка, Симон направи няколко непредизвикани грешки и всичко това води до пробив на 30.

1:0 Самочувствието от добрия край на първия сет си личи. Григор за първи път в двубоя печели гейма си на 15.

Първи сет 6:2

6:2 Втори пробив и сет за Димитров! Французинът показа нервност, сервирайки за оставане в сета. От 30:15 Григор стигна до сетбол при 30:40. Той бе неутрализиран с топка на линията, която не даде време за реакция на Димитров. Симон имаше и геймбол, но след ново равенство, грешка на късия диагонал на мрежата на французина даде нов сетбол на Димитров. А при него Симон сам реши всичко с двойна грешка.

5:2 Потвърждение за повишеното ниво на Димитров и затвърждане на пробива! Чудесна игра от основната линия, умело използване на широчината на корта и гейм на 30.

4:2 Пробив! Григор повиши нивото и това води до първия гейм за посрещащия! Симон продължи да играе дълбоко и без видими грешки, но мощта и прецизността на българина му осигуриха шанс при 30:40, от който се възползва.

3:2 Голям тест за Димитров, който отрази три последователни точки за пробив! Серия от непредизвикани грешки набързо доведе до 0:40. В този труден момент обаче Григор заигра перфектно, отрази първия брейкбол с ефектна къса, последваха уинъри по правата и предимство. Симон не се отказа от борбата в гейма, а двамата направиха няколко много продължителни и качествени разигравания. Стигна се до нови две равенства преди всичко да завърши благополучно за българина.2:2 Много качествена игра на Симон, форхендът работи чудесно, гейм на 0.

2:1 Дълъг гейм, в който Димитров трябваше да мине през три равенства. Симон играе много солидно, кара българина да се движи по корта, но все пак търпението на хасковлията донесе плодове.

1:1 Бърз гейм на 15 за французина.

1:0 Григор започна с 0:30 в първия си сервис гейм, но постига обрат и започва добре мача.