5 години минаха, откакто Григор Димитров за последно игра в Барселона. Сега, като поставен под №2 на турнира от категория АТР 500, Григор се завръща на кортовете, на които тренира като юноша и където за първи път получи уайлд кард за участие в квалификациите преди 12 години, като 16-годишен талант.

"Отново съм тук, това връща толкова много добри спомени. На практика прекарах юношеските си години тук,  така че всъщност се връщам към същите кортове, на които тренирах и около които се мотах като дете."

Е, в познатата обстановка Григор има желание да продължи добре своя клей сезон, който започна с полуфинал на Мастърса в Монте Карло.

"За начало не беше зле. Приключих Маями малко рано, което леко ме притесни, че няма да изиграя няколко мача преди такъв турнир като Монте Карло. Но в същото време мисля, че това ми даде спокойствие на ума, че мога да си почина малко и да започна подготовка свеж. Това е добър старт, няма да го крия."

Григор Димитров: Усещам, че мога да издържа с часове на корта 

Сега целта пред Димитров е да запази постоянство на клей, настилката, която се счита за най-слаба за него и на която е спечелил само една от осемте си АТР титли.

"Предишните години мисля, че се справих добре на клей, но не достатъчно добре. Израснах на клей. Усещам, че мога да играя добре и да се справям добре, така че се надявам тази седмица да ми донесе още от това."

Конкуренцията в Барселона определено ще е впечатляваща - освен Григор има още четирима тенисисти от топ 10 в лицето на 10-кратния шампион Рафа Надал, Доминик Тийм и Давид Гофен, както и бившият №1 Новак Джокович. Това обаче не притеснява българина.

"Невероятно е да видиш всички тези играчи, които играят тук и са готови да се състезават. Мисля, че всеки е гладен за мачове и иска да се състезава, което е страхотно. Щастлив съм да видя това и се радвам на конкуренцията."

А загубата от Рафа Надал определено не е нарушила вярата в способностите на Григор, който ще започне в Барселона срещу Жил Симон или Иля Ивашка. "Мисля, че не трябва да отхвърляш никой мач и никой турнир, в който участваш, независимо дали Роджър или Рафа, или който и да е участва в турнира. Ако искаш да бъдеш най-добрият, в даден момент трябва да победиш най-добрите."