Емоциите от последния турнир на Григор Димитров още не са утихнали, а той вече се готви да излезе на корта в новата надпревара. След историческия за българската първа ракета полуфинал на Мастърса в Монте Карло, сега идва ред на преследването на високите цели и на силния турнир в Барселона. 

Българската звезда е поставен под номер 2 в схемата, което му позволи да пропусне битките от първия кръг. Но след като те приключиха, идва време за нови емоции с неговото участие. А първият съперник е повече от коварен. 

Димитров се изправя срещу Жил Симон. Французинът беше първото голямо име, което той срещна в кариерата си през вече далечната 2009 г. Тогава той още нямаше навършени 18 години, когато на турнира в Марсилия трябваше да излезе срещу бившия №6 в света. 

Всички очакваха лесна победа за Симон срещу неособено известния тийнейджър тогава. Но Гришо показа зъби и дори можеше да победи, но младостта и липсата на опит му изиграха лоша шега тогава и французинът надделя. 

Двамата се срещнаха и няколко месеца по-късно в Куинс Клъб в Лондон и пак направиха зрелищна и завързана битка, решена от два тайбрека в полза на тогава далеч по-опитния съперник от Франция. 

Като цяло Симон записа четири поредни успеха в първите четири мача между двамата, които бяха в първите години от кариерата на Гришо. Но след това той наложи доминацията си над избледняващата звезда. 

Първата победа на Гришо дойде на един от любимите му турнири в Бризбейн в началото на 2016 г. След това последва и петата загуба от Симон, този път на клей - на настилката, на която ще играят и в Барселона. Това поражение дойде на Мастърса в Монте Карло същата година. 

Но след това Димитров записа безапелационни успехи на Уимбълдън и на Мастърса в Синсинати, за да се доближи до изравняването по брой победи в общата им статистика. Сега те са 5:3 в полза на 33-годишния французин. 

Дали ще продължи победната серия на българската звезда над този съперник, предстои да разберем съвсем скоро. Те излизат на корт "Рафа Надал" в Барселона от 12:10 часа българско време. Победителят среща в третия кръг тунизиеца Малик Джазири.