Най-добрият ни тенисист Григор Димитров изпита трудности срещу Фабио Фонини, но все пак не даде сет на италианеца в полуфиналния мач от турнира от ATP 250 в Стокхолм. Поставеният под номер 1 българин се наложи над съперника си с 6:3, 7:6 (7:2) и се класира за трети път на финал в тази надпревара. Турнирът в Стокхолм определено носи късмет на първата ни ракета, който има шанс да вземе титлата за втори път в кариерата си, след като през 2013 година спечели първото си отличие в шведската столица след триумф над Давив Ферер. Миналият сезон Григор пък достигна до полуфиналите, където отстъпи на спечелилия впоследствие титлата Хуан Мартин дел Потро. В битката за отличието Димитров ще се изправи именно срещу аржентинеца.

Димитров: На финала съперникът не е от значение

Първата част започна с размяна на два бързи гейма. При 2:1 първата ни ракета замалко да допусне изненада, след като италианецът се добра до 30:30. Непредизвикана грешка на Димитров даде на Фонини и първи брейкпоинт. Григор отрази първия му опит за пробив, но в с перфектен бекхенд италианецът се добра до втора възможност. Димитров обаче се съсредоточи и в крайна сметка спаси подаването си. В последното разиграване Фонини излезе на мрежата, но волето му не се получи и Григор затвори гейма. Българинът запази набралата инерция и набързо стигна до 40:0 при подаването на Фонини. Италианецът спаси първия брейкпоинт, но при втория нашето момче без никакво колебание реализира първи пробив в двубоя. В шестия гейм Фонини пожела медицинска помощ, като проблемът на италианеца изглеждаше в кръстта. Мачът обаче продължи, а за Григор от тук нататък не представляваше никаква трудност да затвори първата част.

Втората част бе далеч по-завързана. Григор проби още в първия гейм и по всичко изглеждаше, че финалът му е в кърпа вързан. Първата ни ракета затвърди брейка си с гейм на 0, но в четвъртия лекото му разконцентриране доведе до пробив за италианеца. Фонини изглежда в средата на втората част най-после навлезе в обичайния си ритъм на игра и реализира още един брейк за 2:4. Сетът стана още по-завързан, след като в последвалия гейм българинът стигна до две точки за пробив и в крайна сметка запази шансовете си да затвори мача още във втората част. Фонини продължи да дава сериозен отпор на първата ни ракета. Точно, когато изглеждаше, че Григор лесно ще затвърди пробива си, повеждайки с 40:0, италианецът се мобилизира и изравни. Това обаче не се отрази на психиката на Димитров, който в крайна сметка взе подаването си. Така двамата тенисисти продължиха да си разменят геймове и очаквано се стигна до тайбрек. В него българинът бързо поведе и след два мини пробива затвори сета и мача, давайки само две разигравания на Фонини.

ПЪРВИ СЕТ

Без трудности за Григор в първия гейм. Първата ни ракета допусна точка при подаването си, но след това с ас затвори гейма - 1:0. Сериозен отпор даде Гришо през втория гейм, като първата ни ракета успя да поведе с 30:15, но Фонини се мобилизира и спечели подаването си за 1:1.

Труден сервис гейм за българина, продължил малко повече от 7 минути. Фонини стигна до две точки за пробив, които Гришо отрази и в крайна при втория си опит да вземе подаването си, първата ни ракета го стори - 2:1.

След като набра инерция, Димитров набързо стигна до 2 точки за пробив при подаването на италианеца и без да се поколебае реализира втората за 3:1. Българинът затвърди пробива си с гейм на 15, който завърши с блестящ ас. 

Италианецът взе подаването си, като Григор успя да се включи само в едно разиграване.  Последва бърз отговор на българина. Димитров взе подаването си на 0 за 5:2. Фонини сервира за оставане в сета.

Италианецът обаче хвъри всичките си сили и взе гейма на 15. Нова атрактивна изява беляза началото на решаващия гейм. В крайна сметка никакви трудности за българина, който спечели сета с гейм на 0.

ВТОРИ СЕТ

Пробив за Григор още в първия гейм. Първата ни ракета стигна до брейкпоинт и без никакво колебание се възползва от създалата се ситуация. Българинът затвърди пробива си с гейм на 0.

В последвалия гейм българинът за малко да сложи край на интригата в мача. Българинът стигна до 30:15, но Фонини се съсредоточи и в крайна сметка взе първи гейм в сета - 2:1. Леко разклащане в играта на Григор. Италианецът стигна до два брейкпоинта, а след нова непридизвикана грешка, българинът загуби подаването си - 2:2.

Фонини изглежда навлезе в ритъма си на игра и бързо затвърди пробива си с гейм на 15. Италианецът набра инерция и реализира още един пробив, след като стигна до два брейкпоинта - 2:4.

Сетът стана още по-завързан, след като в последвалия гейм българинът стигна до две точки за пробив и в крайна сметка запазва шансовете си да затвори мача - 3:4. Фонини продължи да дава сериозен отпор на първата ни ракета. Точно, когато изглеждаше, че Григор лесно ще затвърди пробива си, повеждайки с 40:0, италианецът се мобилизира и изравни. Това обаче не се отрази на психиката на Димитров, който в крайна сметка взе подаването си. 

В последвалия гейм Гришо опита максимално да притесни съперника, но стигна само 30:40 и съперникът му затвори гейма с няколко добри уинъра- 4:5. Оспорван девети гейм, в който италианецът поведе с 30:15. Нервите на Фонини обаче не издържаха и той се предаде за 5:5.

След това италианецът обаче не допусна изненада и в крайна сметка позволи на Григор да вземе само едно разиграване. Добра игра на мрежата доведе до първа точка за Григор в решителния гейм. Все пак италианецът стигна до дюс, Григор поведе с ас, а след това доведе нещата и до тайбрек.

На свой сервис българинът не допусна изненада и поведе с 2:0. Григор реализира и един мини пробив за 3:0, а впоследствие стабилния му сервис отново заработи и това му позволи да напредне до 5:1. Тогава италианецът допусна един мини пробив и на свой ред направи такъв. На свой сервис българина без проблем затвори сета и мача. Григор и на финал!