Григор Димитров бе много щастлив и облекчен след инфарктната победа в три сета над Райън Харисън. Българинът трябваше да отрази три мачбола на съперника преди да вдигне победоносно ръцете, а в интервю на корта веднага след мача заяви, че именно тези  мачове, в които не играе най-добрия си тенис, но побеждава, са най-ценни. Той призна, че неговият съперник е заслужавал да победи, но вече гледа напред към следващия съперник.

Григор счупи шанхайското проклятие с американски привкус

“Честно казано не знам какво да кажа. Надеждата умира последна, губех 3:6, Райън играеше фантастичен тенис, заслужаваше мача днес”, сподели световният №9 пред Sky Sports.

“В най-важните точки играх със сърце, чувствах се добре, не чувствах, че ще загубя мача, но нови съперници, нова седмица, нови кортове, нови топки, мисля, че винаги в първия мач съм малко "ръждясал", трябва да се приспособя.”

“Много съм щастлив, че преминах, тези мачове значат много за мен, тези мачове, в които не играеш добре, но печелиш, тези мачове са най-важни.”

А какво се случи, след като бе повел с пробив в третия сет? “Мисля, че нивото ми спадна малко. Имах пробив аванс и след това направих слаб сервис гейм, не намирах позицията си, той започна да играе по-освободено.”

„Трябваше отново да се върна в мача, не трябва да правя такива грешки, когато имам пробив аванс в третия и мачът е под моя контрол. Срещу по-високо ранкирани тенисисти най-вероятно няма да мога да измъкна така мача, но това е добър урок за мен, взимам си поуките и гледам към следващия мач.”

„Тези мачове дават най-голяма увереност, особено когато се спасяваш след три мачбола. Много е лесно да спечелиш, когато играеш най-добрия си тенис, но е много трудно да намериш начин да победиш. Днес отново си доказах, че мога да го направя, че мога да се състезавам на най-високо ниво дълго време, с малко спадове, но съм много положително настроен, ще почина добре и гледам с нетърпение към следващия кръг”, допълни Григор.

Ново тежко американско препятствие пред Григор в Шанхай