Григор Димитров ще се изправи срещу Сам Куери (САЩ) в мача от третия кръг на турнира в Шанхай. 

Това стана факт, след като американецът отстрани Франсис Тиафо от надпреварата, побеждавайки го с 6:3, 7:6 (9:7).

Григор: Харисън заслужаваше да спечели, но аз играх със сърце

По-рано днес пък българинът се справи с друго американско предизвикателство, класирайки се за първи път в кариерата си в третия кръг. Димитров се наложи трудно над Райън Харисън с 3:6, 6:3, 7:6 (8:6) в мач продължил малко повече от 2 часа и половина. 

Григор и Куери са стари познайници. Двамата са се срещали два пъти,  като балансът е положителен за българина. Първият път, в който са мерили сили, е през 2013 година във Вашинтгон, където Димитров побеждава 30-годишният Куери повече от убедително, с 6:3, 6:2.

Григор счупи шанхайското проклятие с американски привкус

Втората им среща през 2015 година на турнира „Куинс Клъб”, когато първата ни ракета стига до обрат – 4:6, 6:3, 6:4.

Положителната статистика в мачовете обаче едва ли ще бъде решаващия фактор в предстоящия двубой. През последните няколко месеца Сам Куери се намира в изумителна форма. Той успя да стигне на полуфиналите на Уимбълдън, а по пътя към заветната цел той отстрани Жо-Вилфред Цонга, Кевин Андерсън и Анди Мъри. Марин Чилич обаче спря похода му към финала, побеждавайки го с 6:7(6), 6:4, 7:6(3).

Няколко седмици по-късно Куери стигна до четвъртфиналите на US Open, където бе отстранен от Кевин Андерсън.

Историческият триумф на Гришо в титаническата битка с Харисън

Освен това Куери спечели титлата в Лос Кабос (Мексико), а също така и тази в Акапулко, където на финала изненадващо се срази настоящия номер 1 Рафаел Надал.

Двубоят по всяка вероятност ще се играе в четвъртък, а победителят ще се срещне на четвъртфинал някого измежду Фабио Фонини, Джаред Доналдсън или Надал.