Най-добрият български тенисист Григор Димитров най-после счупи шанхайското проклятие, класирайки се в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс". Българинът бе максимално затруднен от Райън Харисън, който не се отказваше от победата до самия край на двубоя. Настървеният американец обаче не успя да пречупи Григор, който в крайна сметка се наложи с 3:6, 6;3, 7:6 (8:6) над съперника си, гарантирайки си място напред в турнира. След малко повече от 2 часа и половина на корта 26-годишният хасковлия окончателно сложи край на негативната си статистика от надпреварата в Шанхай, след като никога до сега не бе преминавал втория кръг на турнира. В следващия си мач Григор ще се изправи срещу още едно американско препятсвие - 30-годишния Сам Куери.

Ново тежко американско препятствие пред Григор в Шанхай

Григор продължава с ранен мач и в четвъртък

Тежко начало за Григор, който бе пробит още в четвъртия гейм. Първата ни ракета трудно отгатваше посоката на сервиса на Харисън, който затвърди брейка си, повеждайки с 4:1. Григор малко по малко навлизаше в нормалния си ритъм на игра, като взе подаването си на 0 за 2:4. В последната точка от седмия гейм, след страхотна игра на мрежата, американецът стигна до 5:2 и на Димитров му се наложи да сервира за оставане в сета. Българинът не се пропука и бързо взе подаването си, след като последва изключително оспорван осми решаващ гейм. 26-годишният хасковлия спаси цели 4 сетбола и стигна до първа точка за пробив, която не успя да реализира. Американецът все пак се възползва от петата отдала му се възможност и затвори първата част.

Историческият триумф на Гришо в титаническата битка с Харисън

През втората част най-после видяхме Григор в традиционната му светлина. Играта, както и настроението на българина значително се подобриха и при първата почивка Димитров водеше с 2:1. Двамата тенисисти продължиха да си разменят геймове до 3:4, когато Григор достигна до решаващия момент в сета. Българинът реализира първи пробив в двубоя и поведе с 5:3. Без напрежение Гришо спечели подаването си на 15. При 15:0 с атрактивно изпълнение на мрежата Григор си спечели овациите на публиката. В крайна сметка нашият поведе 40:15 и след ретур в мрежата изравни сетовете.

Третият сет започна повече от обещаващо за Григор. Българинът проби още в първия гейм и убедително поведе с 2:0. Нищо не предвещаваше бурята, която предстоеше да се разрази. След като всички смятаха, че Харисън почти е развял белия флаг, той се върна с гръм и трясък, реализира два мигновени пробива и обърна резултата. Бъгаринът обаче не се остави и в разразилата се вихрушка от пробиви върна единия, а след това доведе нещата до тайбрек. Той започна повече от ужасяващо за първата ни ракета, след като Харисън реализира два мини пробива и поведе с 5:2. Отписалите Григор обаче не познаха крайния развой на събитията. Димитров се взе в ръце и спаси цели три мачбола, след което по перфектен начин, с ас, затвори мача, класирайки се на исторически трети кръг в Шанхай. 

Вижите подробно как се разви двубоя сет по сет:

ПЪРВИ СЕТ - 1:0 (6:3)

Бърз първи гейм нa 0 за Харисън. Григор бързо възстанови равенството. Българинът спечели подаването си на 15, записвайки два поредни аса. Американецът отново поведе за 2:1, а след това реализира и първия пробив в мача. Харисън поведе с 40:15 и получи две последователни точки за пробив. Григор спаси първия брейкбол, но американецът се възползва от втората си възможност, реализирайки пробив. Още в следващия гейм Димитров опита да реализира рибрейк, като стигна до 30:15, но в крайна сметка американецът не допусна изненада и затвърди пробива си за 4:1. Изглежда Григор влизаше малко по малко в нормалния си ритъм на игра, взимайки подаването си на 0. Харисън продължи да се възползва от сервиса си срещу Григор, който все още оставаше нерезгадаем за българина. В последната точка от седмия гейм след страхотна игра на мрежата американецът стигна до 5:2 и Димитров сервира за оставане в сета. 26-годишният хасковлия не допусна разклащане в психиката си и спечели подаването си на 15. Последва много оспорван осми гейм, в който американецът стигна до първи сетбол в мача, но той бе спасен от Димитров. Страхотен бекхенд по диагонала осигури на българина първа точка за пробив. Два последователни аса на американеца обаче доведоха до втори сетбол в мача, който отново бе отразен от първата ни ракета. Харисън пропусна и третата отдала му се възможност да затвори първата част. Геймът ставаше още по-заплетен, стигна се до пето равенство и пети сетбол за Харисън, който с ас сложи край на почти 10-минутния гейм за 1:0 в мача.

ВТОРИ СЕТ (3:6)

Добро начало за Григор, който спечели подаването си на 15, затваряйки гейма с ас. В следващия гейм Харисън поведе с 15:0, но Димитров със страхотно воле стигна до 15:15. Нвероятната изява на българина на секна агресивния американец, който след две последователни бързи точки спечели подаването си. Първата почивка идва с преднина от 2:1 за българина, който взе третия гейм на 0. При подаването на американеца Григор стигна до 40:0 и получи три точки за първи брейк в мача. При втория опит на Димитров да пробие Харисън, лайсменът се намеси решаващо с грешно отсъждане, като при видеоповторението стана ясно, че топката е била добра. Въпреки това Григор имаше още две възможности да поведе в резултата, но ги пропиля.  Поредно трудно разиграване за българина, който допусна две двойни грешки на сервис, но с два аса в крайна сметка спечели подаването си. Американецът комфортно печели подаването си на 15. Седми ас на Григор в срещата му гарантира гейм на 0, с който българинът отново повежда в резултата с 4:3. Най-сетне пробив за Григор! Уверен гейм за българина, който поведе с 5:3 над американеца. Димитров сервира за спечелване на втория сет. Без напрежение Гришо спечели подаването си на 15. При 15:0 той сътвори поредно невероятно изпълнение на корта. След като топката се удари в мрежата, я прескочи и заплашително влизаше в полето на Григор, който по магически начин стигна до нея и я прати обратно в това на съперника. Така без особени трудности българинът стигна до 1:1 в срещата.

ТРЕТИ СЕТ (6:7 (6:8))

Изключително начало за българина, който реализира втория си пробив в двубоя в оспорван гейм, продължил почти 20 минути. В крайна сметка нервите на Харисън не издържаха и Григор поведе с 1:0. Първата ни ракета бързо затвърди пробива си на 15. В следващия гейм Димитров стигна до още един брейкол, който бе отразен от американеца. Впоследствие Харисън все пак взе подаването си и спря серията на Григор. Пробивът е върнат! Григор на два пъти пропусна шанса си да сложи край на спора в гейма, но след серия от грешки на българина агресивният Харисън възърна равенството в двубоя - 2:2. Димитров сам си усложни задачата в мача и в крайна сметка Харисън реализира пълен обрат в сета. Българинът стигна до точка за пробив, която беше отразена от американеца с ас по правата. Веднага след това трагедията стана пълна, когато Григор бе пробит за втори път. Димитров поведе с 30:0, но не се възползва на два пъти от спечелената преднина и загуби подаването при първата отдала се възможност на Харисън. Последва важен рибрейк за Гришо, който запазва шансовете му за успех в мача. Българинът стигна до 30:30, а след това уверено взе гейма за 3:4. Лекият спад в играта на Григор изглежда е минало, след като българинът бързо затвърди пробива си на 15. Димитров опита максимално да усложни ситуацията на Харисън, който обърна от 15:30 гейма и поведе с 5:3. Григор сервира за оставане в мача. Поредно трудно разиграване за Григор, в което Харисън поведе с 30:0, но сервисът на първата ни ракета отново зароботи и той изравни за 5:5. Категоричен Харисън не даде шанс на българина и взе подаването си на 15. Отново Григор ще се наложи да сервира за оставане в двубоя. Мигновен отговор на нула за Димитров за 6:6. Напрегнатият двубой ще бъде решен с тайбрек. В него американецът реализира два мини пробива и стигна до 5:2. Така на Харисън му оставаха само две точки за спечелване на сета и то при негов сервиз. Григор върна един мини пробив, но при втория се пропука. На собствения си сервис българинът спаси цели три мачбола и изравни до 6:6. По перфектен начин, с ас, Димитров сложи край на спора и за първи път в кариерата си се класира за третия кръг на турнира в Шанхай.