Великият Роджър Федерер зарадва за пореден път публиката в родния си Базел. Маестрото стигна за невероятния 14-и път до финала в надпреварата, след като спечели битката си с руснака Даниил Медведев. 

Швейцарецът имаше нужда от само малко повече от час, за да изкове успеха си. Той надделя с 6:1, 6:4, като това се оказа най-лесният му мач в турнира до момента, след като в два от трите си предишни двубоя загуби по сет. 

ФедЕкспрес просто прегази съперника си в първата част. Той имаше затруднения само в първия гейм, в който му се наложи да спасява точка за пробив, но след 1:1 записа пет поредни гейма на сметката си, взимайки и на два пъти подаването на руснака. 

Така след 6:1 мачът влезе във втората си част. В нея Федерер отново игра в мощно темпо и след два пробива доведе нещата до 5:1 в своя полза, когато сервираше за мача. Точно тогава обаче Маестрото върна газта. 

Това позволи на Медведев да върне единия пробив, след като спаси и един мачбол. После Федерер изпусна още един мачбол на сервис на съперника, за да може за втори път да сервира за мача. Тогава изпусна и трети мачбол, преди да забие в полето на руснака четвъртия си и да се класира на финала. 

Там задачата му изглежда на пръв поглед лесна. Маестрото ще срещне финалиста от DIEMA XTRA Sofia Open Мариус Копил в опит да спечели рекордната си 9-а титла в Базел. Ако успее да го стори, той ще прибави и 99-а титла в кариерата си.