Един от големите фаворити дори за титлата на турнира в Базел Саша Зверев повече от изненадващо се препъна в полуфиналното си препятствие. Германецът си тръгна с наведена глава след поражение от 93-ия в света Мариус Копил с 1:2 сета. 

Румънецът, който в началото на годината игра на финал на DIEMA XTRA Sofia Open, но го загуби тогава от Мирза Башич, сега се справи с далеч по-именития си съперник, който е 5-и в света, с 6:3, 6:7, 6:4 за над 150 минути на корта. 

Въпреки огромната разлика в ранкинга, мачът беше равностоен и беше решен от няколко тънки момента. В средата на първия сет Копил спечеил важните точки, с което и поведе в резултата. Той първо спаси точка за пробив в петия гейм, а в следващия реализира втория си брейкбол, за да вземе подаването на Зверев. 

В деветия гейм румънецът спаси две възможности за пробив на свой сервис и заби неспасяемо първия си сетбол, за да поведе с 1:0 сета. Във втората част пробиви нямаше, а финалистът от София спаси три брейкбола, за да доведе нещата до тайбрек. 

В него драмата също беше налице, но след куп минипробиви в крайна сметка германският фаворит реалзиира втория си сетбол и доведе нещата до решителен трети сет. В него обаче отново важните точки бяха на сметката на Копил. 

Тази част вървеше не просто без пробиви, но дори и без възможности за такива. Докато в десетия гейм Зверев не се пропука и не предостави три мачбола на съперника си на свой сервис. Румънецът реализира още първия от тях и така шокиращо намери място на финала. 

Досега Копил няма АТР-титла, като само е спечелил три Чалънджъра. Той се надяваше да вземе първия си трофей именно в София, но не успя, а сега ще може да го направи в надпревара с дори по-голям ранкинг - АТР 500. На финала ще чака великия Роджър Федерер или Даниил Медведев.