Роджър Федерер стигна до за 12-и пореден път до полуфиналите на своя домашен турнир в родния Базел.

И на четвъртфиналите Маестрото не убеди с играта си като допусна да загуби сет, но все пак отстрани Жил Симон след 7:6(1), 4:6, 6:4.

Федерер загуби сет и в първия си двубой с Филип Краинович, а и срещу Ян-Ленард Щруф не бе на познатото ниво. Срещу Симон пък допусна невероятните за него 60 непредизвикани грешки, които държаха на тръпи феновете в "Санкт Якоб Хале" през цялото време.

Французинът проби в самото начало на двубоя, а при 3:0 имаше и брейкбол за 4:0. Федерер все пак върна пробива, а след това отрази и сетбол, за да се стигне до тайбрека, в който бе категоричен.

Вторият сет отново започна с пробив за Симон, последван от още три брейка. С третия си в сета французинът поведе с 5:4, след което затвори втората част.

Решителният сет започна по-различно, тъй като Федерер проби първи и поведе с 3:0. Това обаче не доведе до успокоение в неговата игра. Симон продължи да се бори за всяка една топка и да се възползва от грешките на съперника. При 5:4 световният №32 сервира за оставане в двубоя и в този момент се пропука, водейки с 40:15. Федерер обаче спечели следващите четири точки и така стигна до успеха.

В предишните си 11 полуфинала швейцарецът неизменно се класираше и на финал. Сега за тази цел ще трябва да победи Даниил Медведев, който в сблъсък на младите победи трудно Стефанос Циципас след 6:4, 3:6, 6:3.

В другия полуфинал ще играят Александър Зверев и Мариус Копил, победили в по два сета съответно Роберто Баутиста Агут и Тейлър Фриц.