Един от фаворитите за титлата на Мастърса в Маями Роджър Федерер се класира сравнително лесно за 1/8-финалите на надпреварата. Това стана след успех в два сета над сръбския представител Филип Крайнович със 7:5, 6:3. 

Маестрото отново беше експресен на корта и приключи битката само за час и половина. Но в началото на мача той имаше своите затруднения, защото още във второто си подаване допусна пробив. Но веднага включи на друга предавка и успя да го върне още в следващия сервис-гейм на противника и да започне да диктува нещата в мача. 

Последваха лесни подавания за швейцареца и постоянен натиск за Крайнович на негов сервис. В осмия гейм сърбинът спаси два брейкбола, а в 11-ия и на ФедЕкспрес му се наложи да показва класа и да спасява възможност за пробив. 

Така се стигна до 12-ия гейм, в който на подаването на съперника си той стигна до два сетбола, реализира още първия и затвори частта при 7:5 в своя полза. По този начин Федерер поведе с 1:0 след завързания сет и по-нататък му беше по-лесно. 

Причината за това беше, че той направи пробив още в първото подаване на Крайнович във втория сет и след това се концентрира върху това да печели сервис-геймовете си, което правеше с лекота. И след 6:3 затвори мача в своя полза, за да се класира на 1/8-финалите. 

Там ще срещне руснака Даниил Медведев, който имаше далеч по-тежка задача срещу бомбените сервиси на американеца Райли Опелка. След тежка битка, продължила два часа и половина, руснакът надделя в три тайбрека след 7:6, 6:7, 7:6. 

Както често се случва в такива мачове със силно сервиращ съперник, пробиви нямаше никакви и затова тайбрекът беше начинът битката да се реши и в трите си сета. В първия Медведев реализира два минипробива срещу само на един на съперника. Вторият дойде при сетбол и така той поведе с 1:0 след 7:5 в дългия гейм. 

Във втората част нещата се развиха по абсолютно огледален начин на тайбрека на първата, като този път двата минипробива бяха за Опелка и пак вторият от тях дойде на сетбол на опонента и той надделя със 7:5, за да вкара нещата в трети сет. 

В неговия тайбрек обаче руснакът мина като валяк през дългуча от САЩ и го попиля със 7:0, за да затвори мача и да си гарантира мач с Роджър Федерер. 

Проблеми нямаше и за друг от младите фаворити Стефанос Циципас, който се справи с аржентинеца Леонардо Майер с 6:4, 6:4. Давид Гофен преодоля Марко Чекинато със същото изражение на сетовете, а Денис Шаповалов елиминира Андрей Рубльов също в два сета, но при 6:3, 7:6. 

Единственият трисетов сблъсък през нощта беше лебедовата песен на Давид Ферер по американските кортове, след като той отпадна от представителя на домакините Франсис Тиафо след 7:5, 3:6, 3:6. Испанецът се пенсионира след месец.