Преди точно година Роджър Федерер записа една от най-шокиращите си загуби в последно време, губейки от Танаси Кокинакис в откриващия си мач в Маями.

Този спомен се прокрадна и в съботната вечер, когато молдовецът Раду Албот спечели с 6:4 първия сет срещу Маестрото. В крайна сметка обаче швейцарецът не позволи нова подобна изненада и след 4:6, 7:5, 6:3 за 2 часа и 10 минути стигна до успеха в мача.

В хода на двубоя Федерер направи 41 непредизвикани грешки, но все пак успя да се пребори с намиращия се в чудесна форма Албот.

"Очаквах играч с отлично поведение, което той показа. Агресивен бейзлайнър, който се движи добре. Той не се притеснява да излезе на мрежата. Проблемът е, че никога не съм тренирал с него. Никога не съм го гледал на живо", сподели след двубоя Федерер.

"Мисля, че беше трудно. Имам огромно уважение към този тип играчи, които нямат размера, трябва да намират различен път към победата. Той е страхотен играч. Бях впечатлен."

За Федерер, който дебютира в Маями преди 20 години, това е 18-о участие на турнира, на който е трикратен шампион. Маестрото реализира само два пробива от осем възможности, но това се оказа достатъчно за крайния успех. В трети кръг го очаква двубой с Филип Краинович, който хвърли една от изненадите, побеждавайки Стан Вавринка с 5:7, 6:2, 7:6(5).

Изненадите в днешния ден действително бяха доста, а най-голямата от тях бе отпадането на световния №3 и финалист от 2018-а Александър Зверев. Той напусна турнира след 6:2, 5:7, 3:6 срещу каращия последните си месеци в тениса Давид Ферер. 

Страхотният испанец ще се оттегли от играта след Мастърса в Мадрид, а турнирът в Маями на практика е последният му на хард. Той обаче отново демонстрира непремиримия си дух, за да постигне знаменития обрат над един от големите фаворити.

В следващия кръг Ферер отново ще се изправи срещу една от младите звезди в лицето на Франсис Тиафо, който победи със 7:6(6), 7:6(5) сърбина Миомир Кецманович.

Отпадна и деветият в схемата Марин Чилич, който преклони глава пред Андрей Рубльов след 4:6, 4:6.