Григор Димитров е на финал на своя домашен турнир в София! Във втория полуфинал Гришо просто бе безапелационен и без никакви проблеми отстрани сензацията на турнира Николоз Басилашвили след 6:1, 6:3 за само час и 3 минути.

Грузинецът бе победил №1 в схемата Доминик Тийм и Мартин Клижан по пътя си към топ 4, но срещу Григор просто нямаше шансове на корта. Българинът взе набързо първия сет, след което се пребори за успеха и във втория. Така Димитров си осигури място на мечтания от всички нас финал в София, където негов съперник ще бъде Давид Гофен. Двубоят е в неделя от 17 часа.

Гришо: Вълнувам се и се надявам на добър мач утре

От самото начало на мача в препълнената „Арена Армеец“ Григор демонстрира на своя съперник, че той ще контролира събитията на корта. Скоростният старт доведе до 5:0 за само 13 минути, след което сетът бе затворен при 6:1.

Втората част определено бе по-трудна, тъй като Басилашвили успя да подобри играта си. Все пак българинът дочака своя шанс и в ключовия седми гейм постигна така важния пробив. В последствие Гришо реши всичко още в следващото подаване на своя съперник и след 6:1, 6:3 подпечата своето място на финала.

С този успех Димитров си осигури и изкачване с една позиция в ранглистата. В понеделник той ще изпревари Томаш Бердих и ще заеме 12-о място в класацията.

Изключителна битка определи първия финалист в София, шампионът е аут

Брилянтен Григор премина леко през Троицки за 1/2-финал в София!

Най-голямата изненада в София ще е съперникът на Григор

Ето как се разви мачът в подробности:

Първи сет 6:1

За разлика от първите си два мача, този път Григор стартира на „пета скорост“ и след три аса в откриващия гейм набързо вече водеше с 1:0.

Съперникът му пък определено беше притеснен, първият му сервис липсваше като започна своя гейм с двойна грешка, а малко след това Димитров вече водеше с 2:0 след нов гей на 0.

Серията на Гришо стигна до 9 поредни точки преди чудесен бекхенд уинър на Басилашвили да му спечели първо разиграване и ръкопляскания от самия българин. Това обаче беше единственото положително за грузинеца в третия гейм и след само 5 минути игра световният №13 вече водеше с 3:0.

№3 в схемата продължи да тероризира съперника с мощни удари от основната линия, а при 15:40 в следващия гейм стигна до втори пробив след изключителна комбинация. Басилашвили успя по някакъв начин да реагира на късата топка на Григор, но след това последва минаващ форхенд, попаднал пред линията за 4:0 в първия сет.

Едно успешно разиграване отново бе единственото, до което Басилашвили се докопа на сервис на Димитров и след 13 минути грузинецът трябваше да сервира за оставане в сета при 0:5.

Отстранилият Доминик Тийм и Мартин Клижан по пътя си към полуфинал тенисист все пак не позволи да загуби сета на 0, каквото всъщност му се случи в петък срещу Клижан.

Това като че ли вдъхна лека увереност на Басилашвили, който с чудесни отигравания в следващия гейм си осигури две точки за връщане на единия пробив – 15:40. Григор се справи чудесно при първата, а при втората топката на съперника бе в аут. Със страхотен минаващ удар от форхенд по късия диагонал хасковлията си осигури първи сетбол, който бе реализиран и така след 22 минути и 6:1 Димитров вече водеше със сет аванс.

Втори сет 6:3

Басилашвили определено показа, че вече е влязъл в мача, спечелвайки първия гейм на втория сет на 0. Григор на свой ред отвърна с бърз гейм, а след него направи максималното, за да стигне до ранен пробив и във втората част. Стигна се до дюс, но след него грузинецът все пак поведе с 2:1.

Макар и с известни усилия, българинът също успя да вземе сервис гейма си и да изравни за 2:2.

Последва първият маратонски гейм в мача, в който Димитров имаше своите шансове за пробив, но за съжаление не се възползва. Две грешки на грузинеца доведоха до 30:30, а добър слайс бекхенд на Григор му осигури първи шанс за пробив. Той бе отразен с чудесен сервис, след който Басилашвили имаше и предимство. Българинът се справи, а след това успя и да си осигури нов шанс за пробив след атакуваща игра и лифтиран бекхенд уинър.

И тази възможност бе набързо премахната от Николоз, който обаче даде и трети брейкбол на своя съперник след двойна грешка. Печеливш удар от форхенд и този път спаси Басилашвили, който след още две успешни точки поведе с 3:2.

Григор отвърна с доста по-лесно спечелен гейм и отново постави топката в ръцете на Басилашвили. При 40:15 изглеждаше, че той ще вземе своя гейм, но Димитров не се отказа от борбата, на два пъти стигна до равенство, а две последователни двойни грешки донесоха скъпоценен пробив в полза на българина.

Грузинецът бе близо до рибрейк, когато след бекхенд в мрежата на момчето от Хасково, поведе с 40:30. Отличният начален удар обаче спаси Гришо в тежката ситуация и при 5:3 той бе само на гейм от спечелване на мача. А този край дойде още при подаването на грузинеца. Григор реализира втория си мачбол и така сложи края на мача след малко над час игра.

А ето как се разви първият полуфинал:

Изключителна битка определи първия финалист в София, шампионът е аут

ТЕНИС ЕТИКЕТ: За публиката и границите на добрия тон

Гришо бие – викайте, радвайте се!


Ще присъстваш на АТП турнира в София и ще подкрепяш Григор Димитров? Направи ни съпричастен с твоите емоции!

Прави интересни снимки и видеа от случващото се в "Арена Армеец" и ги споделяй с хаштаг #gong, за да направиш всички част от твоята емоция!

Споделяй с нас с хаштаг #gong!