Григор Димитров е полуфиналист на Garanti Koza Sofia Open! След драмата в първия си мач в "Арена Армеец", в петък вечер Гришо бе безапелационен срещу един традиционно труден съперник като Виктор Троицки. 6:3, 6:3 за малко над един час игра обаче осигуриха победата за българина, който по този начин си осигури място в топ 4 на надпреварата в своята родина.

Притеснението от огромната подкрепа този път липсваше и Димитров демонстрира цялата красота на своя тенис. Тя бе гарнирана с ефективност, а Троицки нямаше оръжията, с които да се противопостави на летящия по корта българин. Така световният №13 ще радва феновете у нас и в събота. Той ще излезе отново в 18 часа във втория полуфинал, а негов съперник ще бъде победителят от мача между Николоз Басилашвили и Мартин Клижан.

Гришо: Дойдох с настроение, всеки мач е за вас

Началото бе трудно като Григор трябваше да спасява два брейбола още в първия гейм. Още в следващия обаче Димитров на свой ред проби съперника, а до края на сета просто бе перфектен на своя начален удар и след 30 минути вече водеше със сет аванс.

Полуфинал за Гришо - да викаме или да не викаме в залата?!

Първата половина на втората част бе равностойна като и двамата имаха по един гейм, в който преминаха през много равенства. Гришо обаче нанесе своя удар с пробив за 4:3, а след това приключи всичко в двубоя още в следващото подаване на празнуващия 31-ия си рожден ден Троицки.

И Бербатов вика за Григор Димитров в "Арена Армеец"

360 градуса селфи на Гришо и публиката в "Арена Армеец"

Ето в подробности как се разви мачът между Димитров и Троицки:

Първи сет 6:3

Началото на мача определено не бе леко за Григор. Две бързи двойки грешки доведоха до два шанса за пробив пред Троицки при 15:40. С ас и хубав втори сервис, предизвикал удар в мрежата от ретур за съперника, Димитров спаси ранния брейк, а с още два великолепни начални удара поведе с 1:0.

След трудния старт обаче последва първия пробив, а той бе в полза на нашето момче. Шансът за него дойде при 30:40 след чудесно разиграване и грешка на Троицки, а хасковлията ликува и в следващото разиграване за 2:0.

Третият гейм започна с форхенд уинър по правата, изправил публиката на крака, а след още три точки на сметката на Григор, резултатът вече бе 3:0.

След 14 минути Троицки спечели своя първи гейм в мача, макар че българинът отново удиви с два уинъра.

Първата точка в петия гейм бе в полза на сърбина, но след нея световният №13 бе перфектен и с няколко чудесни отигравания без проблеми стигна до 4:1.

Роденият в Белград тенисист сравнително лесно взе следващото си подаване, но пък Гришо бе още по-категоричен и след гейм на 0 застава съперника да сервира за оставане в сета.

Две двойни грешки обаче не му попречиха и той намали за 3:5. Родната гордост трябваше сам да свърши работата на свой сервис и макар солидната съпротива на Троицки, сетът приключи след 6:3 за по-малко от половин час.

Втори сет 6:3

Троицки взе първия гейм във втората част, а след това двойна грешка на Димитров създаде напрежение при 15:30. Той обаче се справи отлично в следващите разигравания и изравни за 1:1.

Беше време и за първия сервис гейм на 0 за световния №37. След него трудностите бяха много, а Троицки бе решен да стигне до първия си пробив. На цели три пъти той достигаше до дюс, но Григор нямаше намерение да дава инициативата и с много борба успя да изравни за 2:2.

На свой ред сърбинът имаше големи трудности на свой сервис. Хубавият ретур на Димитров бе в основата на трудностите за съперника му, а така се стигна до равенство. След прекрасно разиграване на мрежата Троицки имаше предимство, но двойна грешка донесе нов дюс. Все пак след нови две продължителни разигравания №9 в схемата поведе с 3:2.

На своя начален удар българинът този път нямаше затруднения и набързо изравни за 3:3.

А след това дойде и пробивът! След чудесни ретури и грешки на съперника, Григор поведе с 40:0. Рожденикът спаси първия брейкбол, но при втория топката му в мрежата значеше аванс от 4:3 за Димитров.

А пробивът бе затвърден със скоростен гейм на 0 и така при 5:3 Троицки сервираше за оставане в мача. Още тук обаче №3 в схемата бе решен да реши всичко, мощните му удари затрудняваха рожденика и още първият мачбол при 15:40 бе реализиран - 6:3, 6:3 за Димитров и място на полуфиналите!

А ето как се развиха първите два четвъртфинала:

Агут показа класа и продължава защитата на титлата в София

Гофен взе белгийското дерби, първият полуфинал в София е известен