Тенис битка от изключително ниво определено първия финалист на Garanti Koza Sofia Open. Това е вторият в схемата Давид Гофен, който в невероятно равностоен сблъсък отстрани шампиона от 2016 година Роберто Баутиста Агут след 5:7, 6:4, 7:6(3) в маратонски мач, продължил близо 3 часа.

Двамата големи тенисисти предложиха зрелище на зрителите в "Арена Армеец", демонстрирайки класата си на специалисти в играта от дъното на корта.

Срещата бе изпълнена с пробиви, а сякаш нищо не можеше да раздели испанеца и белгиеца. Така напълно закономерно всичко в двубоя бе решено след тайбрек в третия сет, в който Гофен демонстрира по-голяма концентрация и си заслужи място в неделния финал. Там негов съперник ще бъде победителят от мача между Григор Димитров и Николоз Басилашвили.

Още от самото начало на мача двамата се "захапаха" и дългите разигравания се наредиха едно след друго. Гофен първи постигна пробив за 2:1, който след това бе затвърден с много усилия. Баутиста Агут все пак успя да върне брейка в следващото подаване на съперника, а до 6:5 за испанеца сервиращите имаха превес. В последния възможен момент обаче шампионът от 2016 в София се възползва от първия си сетбол и дръпна с едни гърди напред.

Баутиста Агут можеше да се доближи максимално до победата в началото на втория сет, но пропусна няколко шанса за пробив. В последствие след двойна грешка на испанеца, Гофен бе този, който дръпна с пробив аванс. Световният №11 имаше много трудности в осмия гейм, в който все пак поведе с 5:3 след две равенства. Така в крайна сметка №2 в схемата изравни резултата след 6:4.

Третата решителна част бе истински фестивал на пробивите. 6 от 12 гейма в него бяха спечелени от посрещащите, за да се стигне до решителния тайбрек. Още в първите два гейма Баутиста Агут и Гофен си размениха по един брейк. В последствие испанецът поведе с 3:1, за да се стигне до три последователни гейма за 11-ия в света и 4:3 за него. Баутиста отново изравни за 4:4 и в крайна сметка тайбрекът трябваше да определи победителя. В него белгиецът водеше с 4:2 на почивката, след което удържа аванса си и след 7:3 сложи край на този великолепен мач.