Емоциите от DIEMA XTRA Sofia Open още не са отминали, а ето, че е време да насочим вниманието си към Холандия, защото през тази седмица световната тенис столица е Ротердам. Именно там ще се проведе първият турнир от категория АТР 500 за годината. А тези турнири са много специални поради факта, че малката им основна схема (32 тенисисти в Ротердам) прави конкуренцията да изглежда по-голяма дори в сравнение с турнирите от Големия шлем, тъй като пътят до трофея понякога може да бъде даже по-тежък.

Е, Ротердам ни доказва това. Последният изобщо приет по ранкинг е №57 в света Жоао Соуса! А качеството е наистина умопомрачително - трима от топ 5 и общо седем от топ 20 на света, сред които един мъж с мисия - Роджър Федерер и завръщащият се на корта Григор Димитров.

Няма как да не започнем с Димитров, който пропусна надпреварата в София заради проблем с рамото, но сега е на линия за първи турнир след Аустрелиън Оупън. Най-важното за българина е физическото му състояние, а то ще бъде проверено още в първия му мач срещу японеца Юичи Сугита.

Григор в Ротердам: По-добре съм, почти на 100%

Българинът е поставен под №2 в схемата, което му осигурява по-ниско ранкирани тенисисти до финал. А този път Григор определено не може да се оплаче от жребия с уговорката, че леки съперници в Ротердам просто няма. При успех над Сугита, във втори кръг го чака сърбинът Филип Краинович или канадския талант Феликс Оже-Алиасим.

За четвъртфиналите най-високо ранкираният потенциален съперник е седмият в схемата Лука Пуй, който обаче още в първи кръг ще има тежка задача в лицето на руснака Андрей Рубльов.

В половината на Григор е и четвъртият в схемата Давид Гофен, както и Томаш Бердих.

Димитров: Мишената на гърба ми е вече малко по-голяма

И въпреки нашествието на звезди, погледите на всички в Ротердам ще бъдат насочени към един човек - Роджър Федерер! Швейцарецът в последния момент изненадващо прие "уайлд-кард" и се включи в турнира. На 36 години, Маестрото вече участва почти единствено в Големия шлем и Мастърс турнирите, но сега случаят е друг и то с ясна цел - подобряването на поредния рекорд в мъжкия тенис и изкачването до №1 в света.

Позицията, в която все още е Рафа Надал, е на 155 точки от Маестрото, което значи, че му е необходимо достигане до полуфинал, за да изпревари Матадора. Направили го, Федерер ще се превърне в най-възрастния №1, подобрявайки постижението на Андре Агаси, който направи това на 33 години.

За първи път ФедЕкс се изкачи на върха преди 14 години и държи рекорда за най-много седмици като №1 - 302. В Ротердам Роджър вече има две титли. Походът му към №1 започва срещу белгиеца Рубен Бемелманс, а след това продължава с Филип Колшрайбер или Карен Хачанов. И ако всичко върви по план, то съперникът, който ще опита да спре Федерер на четвъртфинала, ще се казва Стан Вавринка! Швейцарецът показа в София, че макар и бавно, се връща към предишното си ниво. Той започва с холандеца Талон Грикспоор.

В половината на Федерер е и третият Александър Зверев, който ще бъде поставен под огромно изпитание още в първия си мач, тъй като негов съперник е испанският ветеран Давид Ферер.

Всички мачове на Григор Димитров и целият турнир в Ротердам можете да наблюдавате в ефира на Mtel Sport 1.