Ига Швьонтек намери място в четвъртфиналната фаза на турнира в Рим, след като победи Дона Векич с 6-3, 6-4 за малко над час и половина игра.

Световната номер 1 и шампионка от последните две издания в италианската столица поведе с пробив в откриващия сет, който обаче впоследствие бе върнат от хърватката за 3-4. Още в следващото си подаване обаче 21-та в схемата инкасира нов брейк, а след това полската й съперничка не сбърка, за да дръпне в резултата.

Във втория сет двете доминираха на сервис в първите осем гейма, преди Швьонтек да дочака своя миг и да направи пробив. Лидерката в ранглистата при дамите обаче имаше затруднения при завършването на нещата в своя полза, като трябваше да спасява две точки за връщане на брейка, но в крайна сметка се справи, за да си осигури участие в последните осем на надпреварата.

Там нейна опонентка ще бъде финалистката от Аустрелиън Оупън и шампионка на Индиан Уелс Елена Рибакина. Седмата поставена казахстанка отстрани в предишния кръг бившата вицешампионка от Ролан Гарос Маркета Вондрушова.