Мария Шарапова срещу Виктория Азаренка ще е финалът в първия за 2012-та година турнир от Големия шлем Australian Open.

Поставената под номер 4 в основната схема Шарапова се наложи над втората в схемата Петра Квитова с 6-2 3-6 6-4, и ще играе финал в Мелбърн за трети път.

Първо участие в битката за титлата в Австралия пък ще има Азаренка, която отстрани миналогодишната шампионка Ким Клайстърс също в три сета - 6-4 1-6 6-3 – в първия полуфинал при дамите.

Виктория Азаренка може да заеме лидерската позиция в световната ранглиста от следващата седмица. По-рано Каролине Вознячки сдаде първото място, след като отпадна на четвъртфинал, именно от днешната съперничка на Азаренка Ким Клайстърс.

„Ръката ми сякаш тежеше 200 килограма, а самата аз – цял тон. Цялата треперех,“ коментира Азаренка след класирането си за този исторически за нея финал. „Облекчението е невероятно. Не мога да повярвам. Плаче ми се направо,“ добави тя.

Шарапова  Азаренка е финалът на Australian Open 2012

източник: Reuters

След като си размениха по един сет на надмощие, тя и Клайстерс изиграха много противоречив трети сет, в който обаче нервите на Азаренка се оказаха по-здрави, и белгийката на практика се пречупи под напрежението, твърде нетипично за нея.

Шарапова се нуждаеше от два часа и 12 минути, за да се наложи над Петра Квитова, отново след размяна на един по-добър сет, и решителен трети. Шарапова не сервираше много добре в този трети сет, но Квитова направи всичко, за да остави съперничката си в играта с 20 непредизвикани грешки. Чехкинята се отказа от борбата също заради кошмарен сервис, който позволи пробив на Шарапова в 10-я гейм, и оттам рускинята затвори мача с лекота.

„В третия сет сякаш тя непрекъснато ме водеше. Просто си повтарях, че не бива да й позволявам да се откъсне. Затова обичам този спорт, понякога може да не играеш най-добрия си тенис, но можеш да намериш пак своя начин да спечелиш,“ отбеляза Мария Шарапова след края на полуфинала.

Финалът Мария Шарапова – Виктория Азаренка е в събота, от 10.30 часа българско време.