Добри новини дойдоха за българския тенис след обявяването на световните ранглисти на WTA ATP днес. На тяхна база ще бъдат раздадени квотите за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, а първите ни ракети при мъжете и жените ще бъдат там. 

Григор Димитров отдавна беше наясно, че ще представлява родината ни в Бразилия, тъй като трудно можеше да изпадне от позициите за място там според мястото си в ранглистата, въпреки слабите изяви напоследък. 

Гришо е 36-и в света, а на Олимпийските игри ще участват най-силните 56-има, така че първата ни ракета при мъжете без особени катаклизми заслужи тази квота. По-напечено беше за Цвети Пиронкова, която хвана буквално последния влак. 

Според днешното издание на класацията на WTA, тя е 71-а в света, което е с 31 места повече в сравнение с класирането ѝ преди началото на Ролан Гарос. Но в Париж тя стигна с феноменална игра до четвъртфиналите, което ѝ осигури този страхотен скок. 

И при жените има 56 участнички с директни квоти. Но има 15 преди Цвети, които не изпълняват критериите за участие в Олимпийските игри, така че тя е последната с директна квота. Още осем след нея ще получат по други критерии, но това вече не е важно за нашето момиче. 

В средата на тази седмица трябва да стане официално ясно кои ще са участниците в мъжката и женската схема на олимпийския турнир в Рио.