Номер две в схемата на Аустрелиън Оупън Каролине Возняцки намери място на финала на надпреварата. Красивата датчанка се справи с голямата изненада на турнира до момента Елис Мертенс от Белгия в два сета - 6:3, 7:6. 

Така 27-годишната скандинавка, която изживява истински рененсанс в кариерата си, се класира за първи път на финала в Мелбърн. Досега най-доброто ѝ постижение беше полуфинал от 2011 г. 

Тя все още преследва първата си титла от Големия шлем, въпреки очакванията, че трябваше да е взела вече такава доста по-назад във времето. Досега тя е играла два пъти на финал, като и двата пъти са на US Open и двата пъти ги е губила. 

Доста нетипично за женски тенис мач, в този пробивите бяха огромна рядкост. В първия сет имаше само един такъв и той на практика реши изхода от него. Возняцки го осъществи за 3:1, а веднага след това спаси брейкбол за съперничката на своето подаване,за да го затвърди за 4:1. 

В крайна сметка този аванс ѝ се оказа достатъчен, за да вземе първата част с 6:3. Във втората датчанката започна също силно, но не успя да реализира първата си възможност за пробив още в първия гейм. 

За сметка на това го направи в петия и дръпна с 3:2, след което го затвърди на свое подаване. Всичко вървеше към победата ѝ, но Мертенс намери сили да върне пробива при 5:5. Впоследствие Возняцки спаси два сетбола и доведе нещата до тайбрек. 

В него датчанката беше безкомпромисна и след повече от убедителното 7:2 записа и втората част на сметката си, с което и крайната победа, за да играе за първи път в кариерата си на финал в Мелбърн.