Първата ракета на България Виктория Томова си осигури участие в основната схема на Уимбълдън. В третия кръг на квалификациите на „Ол Ингланд Клъб" софиянката победи в три сета рускинята Ана Калинска – 6:4, 6:7(5), 6:3 за два часа и 25 минути.

Вики Томова откри първия сет с експресни два пробива, които и дадоха перфектен старт. Руската тенисистка все пак съумя някак да върне предимството на българката, но в заключителната част на срещата Томова проби за 5:4 и затвори сета при свой сервис.

Вторият сет бе много равностоен, като двете тенисистки трябваше да спасяват на свой сервис по три мачбола в третия и четвъртия гейм, но не се стигна до пробиви. Първата ракета на България първа разклати съперничката си, след като взе подаването и при 4-4, но не успя да сервира добре в десетия гейм, за да затвори мача и Калинская прати мача в тайбрек. В него руската тенисистка спечели на 5 и вкара мача в трети решителен сет.

В третия сет Томова продължава да изпитва затруднения при своя сервис и в третия сет, като ги взимаше трудно, докато своята опонента бързо-бързо приключваше подаванията си. Желанието у Вики надделяваше от техническото състояние на корта и съумя да пречупи съперничката си за 3:5 в последната част. При затварящия гейм нашата представителка трябваше да спасява да брейкбола и го направи, след което се стигна до първия мачбол в срещата, в който Томова бе категорична и така ще бъде поставена под номер 136 в основната схема.

Томова имаше пет провала в последния кръг на квалификациите от Голям Шлем, но този път съумя да се класира на Уимбълдън. Тя има мачове на големите турнири, след като влезе като „lucky-looser” на Аустрелиън Оупън. Софиянката бе победена в третия кръг в Мелбърн от Ана Блинкова, но рускинята се оказа и така тя трябваше да се срещне с Никол Гибс. Американката преодоля нашата представителка в първи кръг след 2:0 сета.