Тази вечер стартират квалификациите за Откритото първенство на Сащ. В пресявките ще разчитаме на трима родни представители, като при мъжете това са Адриан Андреев и Димитър Кузманов, а при дамите, Сесил Каратанчева.

При най-добро стечение на обстоятелствата, в петък вечер ще знаем дали някои от тримата българи ще прави компания на Григор Димитров и Виктория Томова в основната схема на  последния „мейджър“ за сезона. Впечатление обаче прави, присъствието на трима елитни тенисисти в мъжкия квалификационен турнир. Става дума за бившия номер 5 Кевин Андерсън, бившия номер 7, Давид Гофен и мощно сервиращия американец, Максим Креси. При Креси пропадането е огромно, като той започна годината под номер 40 в световната ранглиста, но в последствие натрупа ужасно много поражения и към днешна дата е 114-и в класацията на АТП.

Изключително слабо представяне за американеца с френски корени, който имаше съвсем различни цели в началото на 2023 година. Давид Гофен също е далеч от най-добрите си дни и поне към момента играе на турнири предимно на ниво Чалънджър. И макар че белгиецът е в стотицата, това 93-о място, което заема, не е достатъчно, за да попадне директно в основната схема на  US Open. Нещата не стоят по-различно и за Кевин Андерсън, като представителят на Южна Африка съвсем наскоро се завърна по кортовете.

През миналата година финалистът от  US Open 2017 сложи край на кариерата си, но изненадващо реши да си даде още една възможност. Според повечето слухове, бившият световен номер 5 се е завърнал, точно, за да изиграе един последен „турнир от шлема“, но за да се случи това, ветеранът ще трябва да отстрани трима съперници по пътя си към участие в същинската част на надпреварата в Ню Йорк. Безспорно, Креси, Андерсън и Гофен влизат като фаворити в квалификациите на  US open, но дали и тримата ще имат възможността да бъдат част от жребия за основната схема, ще разберем скоро.