Звездопадът на US Open от началото на турнира засега не се отразява отрицателно за шестия поставен в схемата Доминик Тийм. Австриецът намери място на осминафиналите след рутинна победа над 30-ия поставен в Ню Йорк Адриан Манарино. 

Двамата престояха на корта малко повече от два часа, в които Тийм наложи превъзходството си за успеха с 3:0 сета - 7:5, 6:3, 6:4. Така за него се очертава интересна битка за място в Топ 8 с някого измежду Хуан Мартин дел Потро и Роберто Баутиста-Агут. 

Първият сет можеше да протече по съвсем различен начин, защото Манарино проби още в първия гейм. Но в последния възможен момент австриецът върна пробива и изравни за 5:5. В този момент той пречупи съперника си в сета, взе подаването си и после реализира още един пробив, за да вземе частта след 7:5. 

Проблемите му бяха доста по-малко във втория сет. В него той продължи серията си от геймове и след пробив в първото подаване на противника, после взе и сервис-гейма си, за да дръпне с 3:0. Така серията му от поредни геймове беше общо шест. 

Това се оказа напълно достатъчно, за да вземе втората част с 6:3 и да дръпне с 2:0 сета. Въпреки че му се наложи да спасява две възможности за пробив на Манарино в петия гейм, но в крайна сметка не се поколеба и дръпна сериозно в битката за крайната победа. 

В решителния трети сет Тийм отново направи пробив още в първия сервис-гейм на съперника си. После на свое подаване му се наложи да спасява три брейкбола, но го стори и поведе с 2:0 гейма. 

После австриецът изпусна един мачбол на подаване на съперника, после още един на свой сервис, но третият му опит беше успешен и след 6:4 в решителния сет, взе победата и вече е сред 16-те най-добри. 

Там го последваха още Филип Колшрайбер и Александър Долгополов, които постигнаха другите победи в този етап от ранните битки в програмата. Германецът се справи с австралиеца Джон Милман със 7:5, 6:2, 6:4 и чака евентуален сблъсък с Роджър Федерер. 

Украинецът пък на свой ред премаза сърбина Виктор Троицки с 6:1, 6:0, 6:4 и на свой ред очаква огромна битка, която евентуално може да е с лидера в ранглистата Рафаел Надал.