Франсис Тиафо постигна драматична победа над Бен Шелтън в третия кръг на US Open, вземайки реванш за миналогодишното си поражение от младия си сънародник. Тиафо, бивш представител на топ 10, изоставаше с 1:2 сета, но показа борбеност и издръжливост, за да обърне мача и да триумфира след епична петсетова битка с резултат 4:6, 7:5, 6:7(5), 6:4, 6:3. Мачът продължи 4 часа и 6 минути, в които Тиафо демонстрира защо беше финалист в Синсинати.

Началото на мача бе равностойно, като и двамата тенисисти предложиха разнообразен и атрактивен тенис. Шелтън обаче успя да вземе първия сет с късен пробив, след като Тиафо не успя да задържи сервиса си при 4:5. Във втория сет Тиафо стабилизира играта си, сведейки непредизвиканите грешки до минимум, и успя да изравни след късен пробив и солидна игра на сервис.

Третият сет беше истинска игра на нерви, като и двамата имаха своите шансове. В крайна сметка Шелтън спечели сета след драматичен тайбрек, в който Тиафо спаси пет сетбола, но не успя да довърши обратa. Въпреки това, опитният Тиафо не се отказа и в четвъртия сет реализира късен пробив, за да изравни мача и да го доведе до решаващ пети сет.

В последната част Тиафо показа хладнокръвие, спасявайки два брейкбола при 1:1 и реализирайки пробив в следващия гейм, който се оказа решаващ. Тиафо задържа преднината си и спечели първата си победа над Шелтън в третия им мач. С тази победа Тиафо продължава напред и може да се изправи срещу Новак Джокович на 1/4 финалите, ако сърбинът успее да преодолее съпротивата на Алексей Попирин.