Франсис Тиафо е известен със своето чувство за хумор и склонността да го демонстрира дори в най-напрегнатите моменти на корта. Това качество го прави един от най-колоритните играчи в ATP Тура. Въпреки това, последната му проява на „шега“ предизвика вълна от негативни коментари и повдигна въпроса къде е границата между забавлението и уважението в спорта.

След като загуби финала на Мастърса в Синсинати от Яник Синер със 6:7(4) 2:6, Тиафо реши да се включи в шампионската фотосесия, въпреки че не бе победителят. Вместо да се отдръпне и да остави Синер да се наслади на момента, американецът застана на пътя на камерите и показа среден пръст зад гърба на италианеца, след което се отдалечи с усмивка. Макар Синер да прие жеста с усмивка, мнозина зрители бяха далеч по-критични към поведението на Тиафо, определяйки го като неуместно и лишено от уважение.

В спорт, където играчите често са възприемани като примери за подражание, подобни действия могат да бъдат сериозно проблематични. Показването на среден пръст – дори в шеговит контекст – не е просто „забавление“. Това е жест, който лесно може да бъде възприет като обидно и неуважително, особено когато го виждат млади фенове, които следят своите идоли. Тиафо може да има репутация на забавен и безгрижен играч, но в този случай много хора сметнаха, че той премина границата на добрия вкус.