Франсис Тиафо се класира за осминафиналите на Ю Ес Оупън, след като надви Андрей Рубльов в пет сета – 4-6, 6-3, 7-6 (6), 4-6, 6-1, за около три часа и 50 минути игра. Двубоят приключи в 02:15 часа местно време в Ню Йорк, превръщайки се в петия най-късно приключил мач в историята на турнира от Големия шлем.

Първият сет отиде на сметката на поставения под номер 5 в основната схема руснак, който се нуждаеше от един пробив, за да поведе в резултата.

Във втората част картината бе идентична, но този път ролите се размениха и представителят на домакините бе този, който реализира брейк.

В третия сет американецът стигна до пробив при 5-4 и сервираше след това за частта, но Рубльов го върна и така се стигна до тайбрек. В него първи до сетбол стигна руснакът при 6-5, но не съумя да го оползотвори. От своя страна, Тиафо не сбърка при своята възможност и дръпна в сетовете.

В четвъртия сет американецът направи пробив за 4-2, но оттам до края на частта нещата се объркаха и Рубльов влезе в серия от четири поредни гейма, за да вкара мача в пети сет. Там обаче силите му бяха изчерпани и Тиафо проведе наказателна акция, печелейки с 6-1.

Двубоят бе пиршество на сервиращите, които завършиха с общо 48 аса – 25 на 23 за Рубльов. Руснакът направи осем уинъра по-малко от съперника, но и цели 20 непредизвикани грешки по-малко.

Въпреки това, Тиафо продължи към 1/8-финалите, където негов опонент ще бъде канадецът Феликс Оже-Алиасим. Поставеният под номер 12 в схемата надви също в пет сета испанеца Роберто Баутиста Агут.