Шампионката от "Ролан Гарос" Елена Остапенко (Латвия) беше елиминирана в третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Поставената под номер 12 Остапенко претърпя поражение от рускинята Дария Касаткина с 3:6, 2:6, след като страдаше от физическо неразположение и допусна цели 38 непредизвикани грешки.

Латвийката стартира добре и поведе с 3:0, но след това загуби 11 поредни гейма от 38-ата в света Касаткина. За място на четвъртфиналите тя ще се изправи срещу квалификантката Кая Канепи (Естония), която отстрани Наоми Осака (Япония) с 6:3, 2:6, 7:5, след като навакса изоставане от 2:4 гейма в решителния трети сет.

Представителката на домакините Дженифър Брейди, който дебютира в основната схемата надпреварата, също достигна до осминафиналите след драматичен успех над Моника Никулеску (Румъния) с 6:3, 4:6, 7:6(3). Следващата й съперничка ще бъде поставената под номер 1 и миналогодишна финалистка Каролина Плишкова (Чехия) която се поизмъчи срещу поставената под номер 27 Шуай Чжан (Китай), но все пак стигна до успеха с 3:6, 7:5, 6:4.

Чехкинята стартира мача с пробив, но допусна обрат в първия сет. Във втората част Плишкова започна силно и поведе с 3:0, но Чжан изравни и дори проби за втори път, за да поведе с 5:4. Тя сервираше за мача и стигна до точка за победата, но не успя да я реализира, а след това отново загуби подаването си в 12-ия гейм, с което и сета.

Китайката започна с пробив в решаващата трета част, поведе с 2:0, но отново не можа да удържи аванса си и Плишкова триумфира с решаващ пробив в десетия гейм.

Друга чехкиня Луцие Шафаржова елиминира Куруми Нара (Япония) с 6:3, 6:2 и за втори път след 2014 година ще играе в четвъртия кръг на "Флашинг Медоус". Шафаржова взе първия сет с пробиви в първия и в деветия гейм, а във втората част дръпна с 4:0 и не допусна изненада.

Чехкинята ще срещне в четвъртия кръг поставената под номер 20 американка КоКо Ванвдевеге, която елиминира десетата в схемата Агниешка Радванска (Полша) със 7:5, 4:6, 6:4 и за първи път стигна толкова напред на "Флашинг Медоус".

Поставената под номер 4 Елина Свитолина също ще дебютира в четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ, след като победи представителката на домакините Шелби Роджърс (САЩ) с 6:4, 7:5.

Свитолина ще има за съперничка друга американка Медисън Кийс, която обърна Елена Веснина (Русия) с 2:6, 6:4, 6:1. /БТА