Жребият на Аустрелиън Оупън определено не бе благосклонен за Серина Уилямс и Симона Халеп, след като по неговата воля двете трябваше да се изправят една срещу друга още в четвърти кръг на надпреварата.

В крайна сметка зрителите получиха очакваното зрелище, а 23-кратната шампионка от Големия шлем победи световната №1 след 6:1, 4:6, 6:4.

Кръг по-рано Халеп отстрани Винъс Уилямс, но Серина доказа, че и на 37 години продължава да бъде една от най-добрите в тениса.

Двубоят бе очакван с голямо нетърпение, но поне първият му сет не предполагаше, че ще станем свидетели на такова шоу. В него Халеп проби още в първия гейм за 1:0, но оттам насетне Серина наложи страхотен контрол и след 6 поредни гейма сложи края на сета за едва 20 минути игра.

Втората част не започна по-различно. Уилямс постигна пробив за 2:1, но именно в този момент Халеп вдигна чувствително нивото си, намали грешките и започна да демонстрира тениса, извел я до световния връх. Това доведе до връщане на пробива, а още един при 5:4 бе решаващ за крайния изход на сета.

В третия сет тенисът вече бе на невероятно високо ниво. Много ключов се оказа шестият гейм в него. Той бе изключително дълъг, а Халео пропусна три шанса за пробив. Веднага след това пък Серина постигна брейк и до края бе перфектна на собствен сервис.

Серина Уилямс

източник: Gulliver/GettyImages

По този начин Серина се превърна в най-възрастната тенисистка в историята с победа над действащата №1.

На четвъртфиналите тя ще срещне Калорина Плишкова, която победи изненадващо лесно Гарбине Мугуруса - 6:3, 6:1.