Шампионката от Откритото първенство на САЩ по тенис Наоми Осака (Япония) се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Поставената под номер 4 Осака победи 13-а в схемата Анастасия Севастова (Латвия) с 4:6, 6:3, 6:4 за 1:47 часа.

Японката стигна до успеха, въпреки че допусна 43 непредизвикани грешки срещу 21 за съперничката й.

Севастова направи пробив в третия гейм по пътя си към успяха в първия сет. Във втората част Осака спечели подаването на латвийката за 4:2 и това й беше достатъчно, за да изравни резултата.

В третата част Севастова първа стигна до пробив за 3:3, но още в следващия гейм загуби подаването си. До края двете печелеха своите сервис геймове и Осака приключи срещата с втория си мачбол.

След двубоя японката каза, че е била вдъхновена от вчерашната победа на Стефанос Циципас срещу Роджър Федерер.

"Гледах Циципас и Франсис Тиафо и си мислех, че играят наистина добре. . . Просто този факт, че те дойдоха тук и играха срещу някои от най-добрите играчи и спечелиха, и си казах "Аз също искам да направя това". Мисля, че това е мечтата на всички", заяви Осака на интервюто на корта след срещата.
На четвъртфиналите Наоми Осака ще играе срещу шестата поставена Елина Свитолина (Украйна), която победи финалистката от Откритото първенство на САЩ през 2017 година Медисън Кийс с 6:2, 1:6, 6:1 за 96 минути.

Победителката в Шампионата на УТА през октомври Свитолина спечели лесно първия сет, след което обаче взе само един гейм във втората част. В решаващия трети сет украинката направи нови два пробива и приключи мача.

Свитолина и Кийс достигнаха до четвъртфиналите в Мелбърн през миналата година, но най-големите успехи на Кийс бяха полуфиналите на "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ.

"Щастлива съм, че успях да се справя с напрежението, особено в третия гейм на последния сет. Беше много трудно, защото слънцето изгаряше очите ми, когато хвърлях топката. Много се радвам, че спечелих този мач", каза 24-годишната Свитолина.

Поставената под номер 7 Каролина Плишкова (Чехия) също продължава напред в турнира и за трета поредна година достига до четвъртфиналите
Плишкова разгроми двукратната носителка на титли от Големия шлем Гарбине Мугуруса (Испания) с 6:3, 6:1 за час игра. Чехкинята направи пет пробива в мача и един път загуби подаването си, а втория сет продължи едва 24 минути.

В следващия кръг Плишкова ще играе срещу победителката от мача между номер 1 в света Симона Халеп (Румъния) и седемкратната шампионка в Мелбърн Серина Уилямс (САЩ)./БТА