Шампионът от Мастърса в Лондон Александър Зверев изрази недоволството си от решението на организаторите на Аустрелиън Оупън да въведат тайбрек в заключителния пети сет при 6:6 гейма. Според него тенисистите не са били попитани относно промяната, като дългият гейм в тениса лишава надпреварата в Австралия от ,,нещо специално“.

Организаторите решиха да последват примера на Уимбълдън, които по-рано също интродуцираха тайбрек в петия сет, но при 12:12 гейма. В Австралия от следващата година при 6:6 ще се играе дълъг гейм до 10 спечелени точки. 

"Не се консултираха с нас, като цяло. Не мисля, че някой бе попитан относно решението на организаторите“, заяви недоволният германец за австралийския вестник Thursday преди да се подготви за мача си с Анжелик Кербер на смесени двойки за Хопмън Къп в Пърт.

",На мен лично не ми се нрави промяната, тъй като смятам, че е специално да достигнеш до крайния успех след 12:10 или нещо подобно. Наистина се наслаждавах на подобни моменти преди, въпреки че те са физически изтощителни. Именно заради такива напрегнати и емоционални мигове играем, а сега навсякъде, с изключение на Ролан Гарос, има тайбрек, което аз не подкрепям“, коментира още 21-годишният тенисист.

Организаторите в Австралия по-рано обявиха своето решение за въвеждането на тайбрек в петия сет след дълги консултации по въпроса. 

Турнирният директор Крейг Тайли сподели: ,,Говорихме с играчите – както бивши, така и настоящи, с коментатори, агенти и телевизионни анализатори дали те биха искали да играят допълнителен сет или не, от там започна всичко“. Той добави, че феновете ще получат удовлетворение от дългия гейм и ще се почувстват отново в специална атмосфера в напрегнатите моменти от края на даден двубой.

БГНЕС припомня, че Уимбълдън въведе тайбрек в петия сет, но само при резултат 12:12 в заключителната част. Промяната идва след дългия петсетов мач на Ол Инглънд Клъб между Кевин Андерсън и Джон Иснър, завършил при резултат 26:24 в петата част, а само последният сет продължи близо три часа. 

Андерсън триумфира в крайна сметка, но бе изтощен във финала срещу Новак Джокович. След края на сблъсъка за титлата южноафриканецът призова за промени в петия сет. Аустрелиън Оупън ще се проведе на кортовете в Мелбърн от 14-27 януари. /БГНЕС